ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πότε ακυρώνεται πρόστιμο για τροποποιητική δήλωση στην εφορία

1 min read

Δεν προβλέπεται ποινή όταν υποβάλλονται εκπροθέσμως άσχετα με την φορολογητέα ύλη στοιχεία
Πρόστιμο που επιβάλλεται από την φορολογική αρχή για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, δύναται να ακυρωθεί σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία υπάγεται απευθείας στην ΑΑΔΕ, μετά από προσφυγή φορολογούμενου.

Ειδικότερα, στον εν λόγω φορολογούμενο επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ, επειδή υπέβαλε εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση για το φορολογικό έτος 2015. Η δήλωση όπως αναφέρεται στην προσφυγή του, υποβλήθηκε μόνο και μόνο για να διορθώσει τον ΑΜΚΑ ενός εκ των τέκνων του, ο οποίος ήταν λανθασμένος στην αρχικώς υποβληθείσα φορολογική του δήλωση. Επεσήμανε δε, ότι δεν παρέβη καμία φορολογική υποχρέωση του και ότι κακώς του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Στην απόφαση της με την οποία η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ακυρώνει το πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε στον εν λόγω φορολογούμενο, επισημαίνει ότι:

– Τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται, όταν γίνεται μεταβολή στη δηλούμενη φορολογητέα ύλη ή δηλώνεται νέα φορολογητέα ύλη ή τροποποιούνται ή συμπληρώνονται ουσιαστικά στοιχεία της δήλωσης.

– Δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, όταν στα πλαίσια και κατά τη διάρκεια του διενεργούμενου ελέγχου παρέχονται από τον φορολογούμενο διευκρινίσεις ή προσκομίζονται από το φορολογούμενο υποστηρικτικά έγγραφα ή άλλα στοιχεία ή υποβάλλονται έγγραφα, τα οποία παραλαμβάνει η φορολογική αρχή με απλή αίτηση του φορολογούμενου.

Κρίνει λοιπόν, ότι η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά στην επαύξηση ή μείωση της φορολογικής υποχρέωσης του προσφεύγοντος, αλλά τροποποίηση λοιπών πληροφοριακών στοιχείων της δήλωσης, με την οποία μάλιστα δεν παραβιάζεται καμία φορολογική διάταξη.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.