ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πως το βρετανικό μαχητικό Tempest θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε

1 min read

Τη δυνατότητα έμμεσης χρηματοδότησης της ανάπτυξη του βρετανικού μελλοντικού μαχητικού Tempest από χρήματα του ειδικού ταμείου της Ε.Ε για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων ακόμη και μετά το Brexit, διατύπωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής εταιρείας Leonardo, Giovanni Soccodato.

Η ιταλική εταιρεία διατηρεί στην Βρετανία σημαντική βιομηχανική παρουσία όπου και κατασκευάζει συστήματα ραντάρ, ηλεκτροπτικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αεροβοηθημάτων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στην ανάπτυξη του νέου Βρετανικού μαχητικού πρόκειται να συμμετάσχουν οι εταιρείες BAE Systems, MBDA, Rolls-Royce και η Leonardo.

 

 

Σύμφωνα με τον Giovanni Soccodato εάν αμυντικές βιομηχανίες από την Ιταλία τη Σουηδία και τη Γερμανία συμμετείχαν στην ανάπτυξη μιας θερμικής κάμερας με χρηματοδότηση από την ΕΕ δεν θα υπήρχε πρόβλημα το τελικό προϊόν να χρησιμοποιηθεί από το Βρετανικό μαχητικό.


Επιπλέον το άνοιγμα της Βρετανίας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Tempest θα μπορούσε να φέρει στην κοινοπραξία που θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει το νέο μαχητικό εταιρείες από τη Σουηδία και την Ιταλία αν και όπως αναφέρθηκε νωρίτερα ήδη η Ιταλική Leonardo διατηρεί σημαντική βιομηχανική παρουσία στην Βρετανία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι βρετανικές της θυγατρικές θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Tempest.

 

 

Αν και η Ιταλία δεν έχει ακόμη εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Tempest ο Giovanni Soccodato εκτιμά ότι αυτό τελικά θα συμβεί καθότι είναι αναπόφευκτο.

 

 

Σύμφωνα με το στέλεχος της Leonardo τόσο η Βρετανία, όσο και η Ιταλία διαθέτουν σχεδόν τους ίδιους στόλους αεροσκαφών δηλ. και οι δύο χώρες διαθέτουν Tornado IDS, Typhoon και F-35B οπότε η συνεργασία θα ήταν σαφώς πιο εύκολη για την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους που θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει το Typhoon τη στιγμή που το F-35B θα αντικαταστήσει τα Tornado IDS.

Όπως σημείωσε ο Giovanni Soccodato οι θυγατρικές της ιταλικής εταιρείας στην Βρετανία κατασκευάζουν το ραντάρ του Typhoon το μεγαλύτερο μέρος των αεροβοηθημάτων του αεροσκάφους, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου συστήματα ζεύξης δεδομένων, επικοινωνιών και ολοκλήρωσης οπλικών συστημάτων.

Επιπλέον η θυγατρική της Leonardo στο Εδιμβούργο αναπτύσσει συστήματα πυροβόλων Laser καθώς και συστήματα ελέγχου αεροχημάτων. Όλα τα παραπάνω συστήματα περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του Tempest και θα αναπτυχθούν για να εγκατασταθούν και να ολοκληρωθούν στο νέο μαχητικό.

Επομένως εάν η ιταλική εταιρεία αναπτύξει μια σειρά συστημάτων με χρηματοδότηση της Ε.Ε και τα συστήματα αυτά ενσωματωθούν στην τελική πρόταση ανάπτυξης του Tempest, θα έχουμε το παράδοξο ένα μαχητικό μιας χώρας που δεν ανήκει στην Ε.Ε να χρηματοδοτείται η εμμέσως η ανάπτυξη υποσυστημάτων του από την Ε.Ε λόγω της παρουσίας θυγατρικών ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών στην Βρετανία.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.