ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πως θα γίνεται η διαχείριση των αποθεμάτων αίματος

1 min read

Κάθε Παρασκευή, το 50% των διαθέσιμων (μη διασταυρωμένων) μονάδων αίματος από κάθε Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας (ΝΥΑ) θα μετακινείται προς διάθεση στα Κέντρα Αίματος, με τα οποία είναι συνδεδεμένες.

Η απόφαση ελήφθη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, μετά τη διαπίστωση -από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)- προβλημάτων στη διαχείριση αποθεμάτων αίματος. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε τουλάχιστον δύο πρόσφατες περιπτώσεις (μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα και ρήξη ανευρύσματος αορτής στη Θεσσαλονίκη), κινδύνευσε να χαθεί το μόσχευμα ή η ανθρώπινη ζωή, λόγω απροθυμίας δήλωσης ή/και μετακίνησης των υπαρκτών αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία νοσηλείας των ασθενών.

Με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ), αποτυπώνονται πλέον τα αποθέματα αίματος, δηλαδή τόσο οι διαθέσιμες, όσο και οι δεσμευμένες (διασταυρωμένες για ασθενή) μονάδες αίματος ανά μονάδα και ανά νοσοκομείο.

Το ΕΚΕΑ επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια αποθεμάτων μεταξύ των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας. Σε κάποιες ΝΥΑ υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, ακόμη και σπάνιων ομάδων, αναντίστοιχα με τον όγκο μεταγγίσεων του αντίστοιχου νοσοκομείου. Το απόθεμα αίματος δεν ανακυκλώνεται με την αποστολή του πλεονάζοντος στα Κέντρα Αίματος, ώστε να τύχει κεντρικής διαχείρισης από αυτά, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.