ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πως η Τουρκία υποκίνησε την κατάρρευση της κυβέρνησης στα Κατεχόμενα

1 min read

Η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να υποκινήθηκε από την Τουρκία, η οποία ελπίζει να εγκαταστήσει έναν πιο «πρόθυμο» ηγέτη, όπως ανέφερε την Κυριακή η Financial Mirror.

Ο συνασπισμός, αποτελούμενος από το Δημοκρατικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Κουντρέτ Οζερσάι (ΗΡ), το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς (DP) και το αριστερό κόμμα  κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), του Ακιντζί, διήρκεσε 15 μήνες.

Ο συνασπισμός είχε εσωτερικό χρέος 6 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 980 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Η Τουρκία δεν παρείχε οικονομική υποστήριξη στο βορρά επειδή το οικονομικό πρωτόκολλο, ένα είδος συμφωνίας διάσωσης που θα προσδιορίζει τις δεσμεύσεις της Τουρκίας μέχρι το 2021, δεν είχε ακόμη υπογραφεί.

Τον Μάρτιο, Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι η Τουρκία σκόπιμα αρνήθηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο, το οποίο θα χρηματοδοτούσε κρίσιμα έργα υποδομής και άμυνας, σε μια προσπάθεια υπονόμευσης του συνασπισμού λόγω της άρνησής του να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Εάν προσθέσετε στην εικόνα τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τότε μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να δει μια αλλαγή», δήλωσε ο Ahmet Sözen, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο «Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο .

Η Τουρκία και ο Οζερσάι

«Η Τουρκία είχε ζητήματα με τον προηγούμενο συνασπισμό και ευνοεί τον Οζερσάι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για το εάν έχουν πράγματι παρέμβει για να επιφέρουν αλλαγές στη διοίκηση».

Ο Σένζεν δήλωσε ότι ο συνασπισμός αντιμετώπισε δυσκολίες στη διαμόρφωση πολιτικών ειδικά σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα, αλλά κατάφερε να λειτουργήσει χωρίς βοήθεια από την Άγκυρα.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν έλαβε οικονομική ενίσχυση από την Τουρκία», δήλωσε ο Sözen. «Κατόρθωσε να αποπληρώσει τους μισθούς των δημοσίων εργαζομένων και να κρατήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία χωρίς να λάβει ούτε μια δεκάρα από την Τουρκία».

Ο πολιτικός αναλυτής και ο ερευνητής PRIO Mete Hatay δήλωσε ότι ο Οζερσάι θεωρείται πιο κοντά στις θέσεις της Άγκυρας από οποιονδήποτε άλλο στο βορρά.

«Η Τουρκία συμπεριφέρεται απέναντι στους Τουρκοκύπριους, σαν να είναι το ΔΝΤ, απαιτώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, την οποία η πλειοψηφία των κομμάτων διστάζουν να εφαρμόσουν», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής και ο ερευνητής PRIO Mete Hatay.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εξακολουθούν να συζητούν για τις συνθήκες του πρωτοκόλλου, οι οποίες σε κάποιο σημείο ενδέχεται να περιλαμβάνουν μια προσέγγιση για την επίλυση της διαμάχης στην Κύπρο.

«Το κυπριακό έχει σίγουρα σχέση, με την Άγκυρα να ευνοεί σαφώς τον Οζερσάι στα Κατεχόμενα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος και το κόμμα του έσπευσαν να πηδήξουν στο τρένο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν μίλησε για λύση στο κυπριακό πρόβλημα έξω από το πλαίσιο Γκουτέρες », δήλωσε ο Χατάι.

Από την πλευρά του, Ο Νίκος Μούδουρος, ειδικός στις Τουρκικές και Μεσανατολικές Σπουδές, δήλωσε στην Financial Mirror ότι αν και η κατάρρευση του συνασπισμού στα Κατεχόμενα ίσως είχε την ευλογία της Άγκυρας, οι διαφορές μεταξύ των εταίρων τόσο στον ιδεολογικό τομέα όσο και στο κυπριακό πρόβλημα έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στα Κατεχόμενα αναμένεται να επηρρεάσουν άμεσα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ενεργειακά.

Με πληροφορίες από Ahval, Financial Mirror

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.