ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πώς η καθυστερημένη υποβολή φορολογικής δήλωσης επηρεάζει τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ

1 min read

Αν και απομένουν 10 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων περίπου 700.000 δηλώσεις παραμένουν εκτός συστήματος. Αυτό που δεν γνωρίζουν όσοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση είναι πως η ολιγωρία τους πιθανότατα να επηρεάσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν από να πληρώσουν από την εφορία. 

Η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί έως τις 28 Αυγούστου προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Στη βάση αυτή, πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxis το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Πέρσι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έβγαλαν συνολικό φόρο 2,539 δισ. ευρώ για 7.359.185 φορολογουμένους. Για τα νομικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 465 εκατ. ευρώ και για τα φυσικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 2,07 δισ. ευρώ. Αυτά τα ποσά δεν θα πρέπει να αναμένονται και εφέτος.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019 , εκτός από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια θα πληρώσουν εφέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Αυτό διότι το 30% των «κουρεμένων» ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητά τους περιορίζοντας την τελική επιβάρυνση.

Υπολογίζεται ότι και φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρυσι.

Όπως προαναφέρθηκε, απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Να σημειωθεί πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.