ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Οκτωβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πώς η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο

1 min read

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. συνιστά στους φορείς υγειονομικής περίθαλψης να χορηγούν χαμηλή δόση ασπιρίνης σε όλους τους ασθενείς με προχωρημένο πολύποδα, εκτός βέβαια εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι ιατρικοί λόγοι όπου η λήψη της αντενδείκνυται.

Και αυτό καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 40% και συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης προχωρημένου πολύποδα, όπως αναφέρεται στις οδηγίες της Ομάδας.

 Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Medicine, τα άτομα που διαγιγνώσκονται με πολύποδα του εντέρου κατά τη διάρκεια των διαγνωστικών ελέγχων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Και ενώ η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες για τη νόσο, λίγοι ασθενείς ακολουθούν αυτή την πρακτική.

Κατά τη διάρκεια των επιστημονικών ερευνών στο Πανεπιστημίο της Φλόριντα οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 84 ασθενείς που είχαν προχωρημένο πολύποδα ή πολύποδα του ορθού. Το ποσοστό των ασθενών που δήλωσε ότι παίρνει ασπιρίνη, κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων μεταξύ 2013 και 2017, ήταν μόνο 43%. «Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι δε γίνεται ευρεία χρήση της ασπιρίνης, προκειμένου να αποφευχθεί τόσο ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όσο και η επανεμφάνιση του πολύποδα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου», τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Charles Hennekens, καθηγητής και ακαδημαϊκός σύμβουλος στο Ιατρικό Κολλέγιο Charles E. Schmidt του Florida Atlantic University στο Boca Raton.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα τονίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σχετικά με το ζήτημα και μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, φαρμακευτικών θεραπειών όπως η λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις καθώς και προληπτικών ελέγχων.

Επιπλέον τονίζουν ότι  μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου με αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως ,η τακτική σωματική άσκηση και η αποφυγή ή η μείωση του υπερβολικού σωματικού βάρους.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό τους περισσότερους ασθενείς», σχολίασε ο Δρ. Hennekens, μαζί με τον συνεργάτη του στη μελέτη Δρ. Lawrence Fiedler, γαστρεντερολόγο να σημειώνει ότι πάνω από το 90% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών.

«Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου είναι παρόμοιοι με εκείνους που ισχύουν για την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυξημένο σωματικό βάρος και παχυσαρκία, σωματική αδράνεια, διατροφή χωρίς πολλές φυτικές ίνες και με πολλά λιπαρά, όπως επίσης και o διαβήτης τύπου 2 αυξάνουν σημαντικά τον κινδύνο», τονίζει σχετικά ο Δρ. Fiedler.

Σημειώνεται ότι ο προχωρημένος πολύποδας του παχέος εντέρου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, την τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.