Πε. Φεβ 20th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα της ΠΓΔΜ στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

1 min read

Ενημέρωση από την κυβέρνηση της χώρας ζητά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαιρέτισε τη χθεσινή συνάντηση στο Νταβός των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε ότι οι απευθείας επαφές των πρωθυπουργών των δύο χωρών μπορούν να συμβάλουν στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην οικοδόμηση θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το VMRO-DPMNE ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε: «Έτσι, δεν γνωρίζουμε αν οι εξαγγελίες του Ζόραν Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου αποτελούν μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής, για την οποία η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί, ή αν πρόκειται για μονομερές βήμα της παρούσας κυβέρνησης της χώρας. Αν πρόκειται για κάποια στρατηγική, οι πολίτες αναμένουν να ενημερωθούν για τα οφέλη, ενώ αν πρόκειται για το δεύτερο, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι η χώρα κάνει μονομερείς υποχωρήσεις δίχως να κερδίζει κάτι».

Το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ απέρριψε τους ισχυρισμούς του VMRO-DPMNE και σημείωσε ότι οι σημαντικές για την ΠΓΔΜ διαδικασίες που αποδεσμεύτηκαν στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως η προώθηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ (που παρεμποδίστηκε το 2009), η δυνατότητα διάνοιξης νέας συνοριακής διόδου με την Ελλάδα στην περιοχή των Πρεσπών και η μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, φέρνουν σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την βγάζουν από την απομόνωση στην οποία την οδήγησε το VMRO-DPMNE τα προηγούμενα δέκα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία.

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών χαιρέτισαν και όλα τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ.

Το συγκυβερνών και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι σημείωσε ότι μόνο με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και με απαραίτητους συμβιβασμούς η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Η συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Νταβός ήταν ένα πολύ θετικό βήμα. Με αυτή διακόπτουμε την πρακτική του να “διαπραγματευόμαστε” με τον γείτονά μας μιλώντας την γλώσσα των αγαλμάτων και της μετονομασίας αεροδρομίων, σταδίων και αυτοκινητοδρόμων. Αντίθετα, μιλάμε φιλικά ξεπερνώντας τις διαφορές μας» σημείωσε ο βουλευτής του DUI Άρταν Γκρούμπι.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.