ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Πόρτα» από Σαουδική Αραβία σε ΗΠΑ – Σήμα για υποστήριξη Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+

1 min read

Η Σαουδική Αραβία στέλνει σινιάλο ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος της ομάδας παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα και την πιθανή απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στους Financial Times ότι το Ριάντ ελπίζει «να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τη Ρωσία», επιμένοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει την αξία» της συμμαχίας των παραγωγών χωρών.

Η λήξη των ποσοστώσεων παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2020 πλησιάζει (σε τρεις μήνες), ενώ οι καταναλωτές ενέργειας είναι αντιμέτωποι με υψηλές τιμές πετρελαίου που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Ο παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ υποστηρίζει τη Ρωσία

Τα σχόλια του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ είναι μια σημαντική ένδειξη υποστήριξης προς τη Ρωσία από έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, καθώς η Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη χώρα και η παραγωγή πετρελαίου της πέφτει, εγείροντας ερωτήματα για τη θέση της στον ΟΠΕΚ+.

Το Ριάντ αντιστέκεται στις πιέσεις της Δύσης να αυξήσει την παραγωγή αργού για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα μπορούσε να είναι μια νέα συμφωνία, δεδομένων των αβεβαιοτήτων στην αγορά, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή «αν υπάρχει ζήτηση».

«Με τον πόλεμο που βλέπετε τώρα, είναι πολύ πρόωρο να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε [μια συμφωνία]», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ σε συνέντευξή του. «Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτό που καταφέραμε να προσφέρουμε είναι αρκετό, για να πουν οι άνθρωποι μέχρι στιγμής ότι υπάρχει αξία, υπάρχει αξία να είμαστε εκεί, να δουλεύουμε μαζί».

Ο ΟΠΕΚ+ έχει επιμείνει στη συμφωνία του 2020, βάσει της οποίας τα μέλη της συμμαχίας αυξάνουν τη συνολική παραγωγή κάθε μήνα κατά το ποσό των 430.000 βαρελιών την ημέρα.

Ωστόσο, η παραγωγή της Ρωσίας έχει μειωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μειώνοντας από περίπου 11 εκατομμύρια b/d τον Μάρτιο σε 10 εκατομμύρια b/d κατά μέσο όρο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων OilX.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, με μείωση έως και 3 εκατομμύρια b/d εάν οι δυτικές δυνάμεις επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής απαγόρευσης της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου. Η Ινδία, ωστόσο, έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την έναρξη του πολέμου.

Το αργό πετρέλαιο Brent, που είναι το διεθνές σημείο αναφοράς, διαπραγματευόταν περίπου στα 112 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ και ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συντονίζει τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου με τη Ρωσία, από το 2016, μέσω του ΟΠΕΚ+.

Το βασίλειο προσπάθησε να ακολουθήσει μια ουδέτερη θέση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει μιλήσει δύο φορές με τον Πούτιν από την εισβολή και αυτόν τον μήνα ο ίδιος και ο βασιλιάς Σαλμάν συνεχάρησαν τον Ρώσο ηγέτη για την ημέρα που η χώρα σηματοδοτεί τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ απέδωσε την άνοδο των τιμών στις αντλίες βενζίνης στην έλλειψη παγκόσμιας ικανότητας διύλισης και στους φόρους.

«Ο καθοριστικός παράγοντας της αγοράς είναι η χωρητικότητα του διυλιστηρίου και πώς μπορείτε να την ξεκλειδώσετε», είπε. «Τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, ολόκληρος ο κόσμος έχασε περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια διύλισης, 2,7 εκατομμύρια από αυτά μόλις από την αρχή του Covid».

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι μόνες χώρες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ απέτυχαν επίσης να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μόνοι παραγωγοί που έχουν την ικανότητα να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή.

Αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο, η Δύση αρχικά απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου της χώρας.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάρτιο. Ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα ως προς τα μέτρα για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αυτόν τον μήνα απέρριψαν την πρόταση να απαγορεύσει στη ναυτιλιακή βιομηχανία της ΕΕ να μεταφέρει ρωσικό αργό.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε ότι η πολιτική θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ΟΠΕΚ+, προσθέτοντας ότι η συμμαχία θα χρειαστεί για να επιφέρει «ομαλές προσαρμογές» στο μέλλον εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τα lockdown του κορονοϊού στην Κίνα, την παγκόσμια ανάπτυξη και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Είπε ότι για να μειώσουν τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγική ικανότητα και την ικανότητα των διυλιστηρίων, οι κυβερνήσεις έπρεπε να ενθαρρύνουν τη βιομηχανία να επενδύσει σε υδρογονάνθρακες ακόμη και όταν τα έθνη στρέφονται σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

«Αυτή η κατάσταση χρειάζεται τον κόσμο να καθίσει μαζί, να επικεντρωθεί, να βγάλει τη μεταμφίεση και τη λεγόμενη πολιτική ορθότητα (…) έχει να κάνει με την προσπάθεια να συμβαδίσουμε με την υπάρχουσα πραγματικότητα και να βρούμε λύσεις για αυτήν».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.