Πολυεθνική άσκηση στην Κύπρο με συμμετοχή και των ΗΠΑ

Newskamatero

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, τόνισε ότι στόχος του είναι, σε συνεργασία με άλλες χώρες, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα διεξάγεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η Πολυεθνικής Άσκηση «Νέμεσις 2018», στην οποία, εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετέχουν η Ελλάδα και η Γαλλία, και φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ιορδανία.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος πάνω από 10 πολεμικά πλοία, οκτώ ελικόπτερα και αεροσκάφη, ομάδες αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών. Ο συνολικός αριθμός των ασκουμένων ξεπερνά τα 750 άτομα. Στόχος της άσκησης η αποτελεσματικότερη συνεργασία και συντονισμός για αντιμετώπιση κινδύνων σε εμπορικά πλοία και σε πλατφόρμες, με σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση τρομοκρατίας, αλλά και με ατυχήματα με μαζικές διασώσεις και ρύπανση στη θάλασσα.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στη περιοχή και τη σημαντική παρουσία ναυτικών δυνάμεων από μεγάλες χώρες, απάντησε ότι «όλα βαίνουν ομαλά». Εμείς, τόνισε, «κάνουμε αυτό που κάνουμε συλλογικά με όλες τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας».

Ο υπουργός είπε πως οι επαναλαμβανόμενες αυτές ασκήσεις ουσιαστικά έχουν καθιερώσει την Κύπρο ως «μία χώρα, η οποία μπορεί να προσφέρει τις εμπειρίες της για αντιμετώπιση κινδύνων».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν σχέδια για συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, απάντησε πως «είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας, μέριμνα και σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε σχέσεις με τα γειτονικά κράτη με μοναδικό σκοπό την ασφάλεια στην περιοχή».

Δημοσίευση στα Social Media

Next Post

Financial Times: Ο Τσίπρας από «Λένιν του Αιγαίου» έγινε «ντάρλινγκ» του ευρωπαϊκού κατεστημένου

«H Bρετανία θα πάρει μαθήματα από την Ελλάδα για το Brexit», γράφει το άρθρο γνώμης του Βρετανού δημοσιογράφου στους Financial Times, Τόνι Μπάρμπερ, το οποίο αφιερώνει στη χώρα μας, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Το περήφανο έθνος μας δεν πρέπει πλέον να υποταχθεί στις δικτατορίες των Βρυξελλών και των […]