ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

11 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πολυεθνική άσκηση στην Κύπρο με συμμετοχή και των ΗΠΑ

1 min read

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, τόνισε ότι στόχος του είναι, σε συνεργασία με άλλες χώρες, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα διεξάγεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η Πολυεθνικής Άσκηση «Νέμεσις 2018», στην οποία, εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετέχουν η Ελλάδα και η Γαλλία, και φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ιορδανία.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος πάνω από 10 πολεμικά πλοία, οκτώ ελικόπτερα και αεροσκάφη, ομάδες αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών. Ο συνολικός αριθμός των ασκουμένων ξεπερνά τα 750 άτομα. Στόχος της άσκησης η αποτελεσματικότερη συνεργασία και συντονισμός για αντιμετώπιση κινδύνων σε εμπορικά πλοία και σε πλατφόρμες, με σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση τρομοκρατίας, αλλά και με ατυχήματα με μαζικές διασώσεις και ρύπανση στη θάλασσα.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στη περιοχή και τη σημαντική παρουσία ναυτικών δυνάμεων από μεγάλες χώρες, απάντησε ότι «όλα βαίνουν ομαλά». Εμείς, τόνισε, «κάνουμε αυτό που κάνουμε συλλογικά με όλες τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας».

Ο υπουργός είπε πως οι επαναλαμβανόμενες αυτές ασκήσεις ουσιαστικά έχουν καθιερώσει την Κύπρο ως «μία χώρα, η οποία μπορεί να προσφέρει τις εμπειρίες της για αντιμετώπιση κινδύνων».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν σχέδια για συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, απάντησε πως «είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας, μέριμνα και σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε σχέσεις με τα γειτονικά κράτη με μοναδικό σκοπό την ασφάλεια στην περιοχή».

Δημοσίευση στα Social Media