ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πολιτική «θύελλα» για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

1 min read

Σε μία προσπάθεια να βάλει στο «καναβάτσο» την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του τηλεοπτικού σποτ για τα 20 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση σε 1.200 μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη διαφημιστική καμπάνια αντί να προκαλέσει μεγαλύτερη αντιπολιτευτική πίεση στην κυβέρνηση, όπως επιχείρησε, κατάφερε όπως λένε κυβερνητικά στελέχη να γίνει η προσπάθειά της «μπούμερανγκ» και να βρεθεί η Κουμουνδούρου υπόλογη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιτεθούν στην κυβέρνηση επιμένοντας με το σποτ που έφτιαξαν, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλους τους δημοσιογράφους.

«Εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι» λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως καταλαβαίνουν το λάθος που έγινε.

Η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ της και από εκεί που υπήρχαν «σκιές» για το πού δόθηκαν τα χρήματα, βρέθηκε από πάνω, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά φαίνεται ότι εκτέθηκε και αντί να κερδίσει πόντους, που ήδη κέρδιζε από την κριτική του στο θέμα της διαφάνειας, ξαφνικά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Τα επικοινωνιακά συστήματα

Ασφαλώς δεν είναι πρώτογνωρα όλα αυτά.

Κάθε κυβέρνηση φροντίζει να φτιάχνει δικά της «συστήματα» ώστε να στηρίζεται μέσα από αυτά κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη.

Το θέμα όμως είναι να δίνεται και λογαριασμός για τα ποσά που ξοδεύονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» αναφέρει ότι όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος όλης της διαδικασίας με τις πληρωμές στα ΜΜΕ, τότε θα ανακοινωθούν και οι λίστες με τα χρήματα που δόθηκαν.

Ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργώ τονίζει:

«Σε ό,τι αφορά την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, που προφανώς έσωσε ζωές, έχω πει ότι δεν μπορεί να δοθούν ποσά στη δημοσιότητα πριν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος και γίνουν οι πληρωμές από το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις 10 Απριλίου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών είχα πει ξεκάθαρα ότι «ναι, στο τέλος θα έχετε μια πλήρη εικόνα ποιοι έχουν συμμετάσχει στην καμπάνια και τι ποσά πήραν».

Νερό στο «μύλο» της απαξίωσης

Το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έγινε viral και να ξεπέρασε τις 400 χιλιάδες προβολές, ωστόσο έδωσε ακόμη μια αφορμή αμφισβήτησης του δημοσιογραφικού κλάδου συλλήβδην και επέτρεψε να ενισχυθεί η λάθος άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε τελικά το λάθος του, φρόντισε όσο μπόρεσε στη συνέχεια, να διευκρινίσει ότι δεν εννοούσε τους δημοσιογράφους, αλλά τους εκδότες και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και όχι τους απλούς εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε από άλλους εργαζόμενους στη χώρα.

Έγιναν πολλές συζητήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες και αρκετά στελέχη του δεν έκριναν με θετικό μάτι το σποτ.

Υπήρξαν όμως και εκείνοι που υποστήριξαν μονολιθικά ότι ήταν σωστό.

Επιστολή ΕΣΗΕΑ στην Κουμουνδούρου

Στο ζήτημα παρενέβη και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) με επιστολή που απέστειλε στο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά και σταθερά ζητεί διαφάνεια και ισοτιμία σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ. Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι με επιστολή μας μέσα στον Μάιο σας απευθύναμε, όπως και σε όλα τα κόμματα, πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν.

Δυστυχώς, δεν ανταποκριθήκατε. Αντίθετα, επιλέγετε να επιτίθεστε στο σύνολο των δημοσιογράφων που στην πλειονότητά τους εργάζονται -όσοι έχουν ακόμη δουλειά- κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες».

Αποστάσεις στελεχών

Αρχικά, οι δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη στο Mega ελήφθησαν ως έναρξη αναδίπλωσης.

Η κ. Γεροβασίλη είχε κάνει λόγο για σατιρικό σποτ για πιθανώς ατυχή αποτύπωση της συζήτησης για τα ΜΜΕ.

Ωστόσο, άλλα στελέχη είχαν διαφορετική άποψη.

Ο Αλέξης Χαρίτσης φέρεται ως ο βασικός φορέας της άποψης «δεν κάνουμε πίσω, επιμένουμε στο σποτ».

Άποψη που αποτυπώθηκε άλλωστε στην πρώτη διαρροή της Κουμουνδούρου:

«Η ΕΣΗΕΑ δείχνει επιλεκτική ευαισθησία στη σάτιρα ενός σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην επικίνδυνη για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία φαιδρότητα της εν κρυπτώ χρηματοδότησης ανύπαρκτων μέσων από την κυβέρνηση.

Μακάρι να επεδείκνυε τα ίδια αντανακλαστικά όταν εκβιάζονταν και απολύονταν δημοσιογράφοι επειδή δεν εξυμνούσαν το καθεστώς Μητσοτάκη. Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε από την ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει μαζί μας να δώσει η κυβέρνηση τώρα στο φως τη λίστα με τα ποσά που έδωσε στα ΜΜΕ».

Στη συνέχεια, ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε στην ΕΣΗΕΑ με επιστολή του με την οποία καθιστά σαφές ότι το σποτ δεν θα αποσυρθεί.

Ωστόσο, δίνεται η διαβεβαίωση στους δημοσιογράφους ότι:

«Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλλουμε το δημοσιογραφικό κόσμο με το συγκεκριμένο video. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σε αυτό».

Στο ίδιο θέμα επανήλθε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι το σποτ δεν αναφέρεται κατά των δημοσιογράφων:

«Θα έπρεπε να είναι σαφές ότι το σποτ δεν στρέφεται κατά των δημοσιογράφων. Αναδεικνύει και σατιρίζει μια συγκεκριμένη, πολύ σκοτεινή υπόθεση: το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ την χρηματοδοτική ενίσχυση των ΜΜΕ» διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρόσθεσε:

«Έχουμε καλέσει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και με κοινοβουλευτική ερώτηση του Αλ. Τσίπρα την κυβέρνηση να πράξει το νόμιμο: να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν σε κάθε μέσο» πρόσθεσε.

«Η άρνησή της να το κάνει αυτό δείχνει ότι κάτι έχει να κρύψει».

Πυρ ομαδόν από Φώφη Γεννηματά 

«Βολές» κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά, η οποία θεωρεί ότι όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί έχει στόχο να καλυφθούν από την αξιωματική αντιπολίτευση άλλα μεγάλα θέματα στα οποία δεν έχει πάει καλά η κυβέρνηση.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Κύριε Μητσοτάκη δεν θα σας σώσει πάλι ο κ. Τσίπρας με το ντροπιαστικό και απαράδεκτο για τους δημοσιογράφους σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, που αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Τα αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση παραμένουν και πρέπει να απαντηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Γιατί κρύβετε τα ποσά που δώσατε στο κάθε μέσο; Φοβάστε ότι θα αποκαλυφθείτε και θα εκτεθείτε. Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν πώς διαχειριστήκατε τα χρήματά τους. Το κρυφτό που παίζετε είναι δείγμα ενοχής».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.