ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ «Παραιτείται» από τον ρόλο του διαμεσολαβητή;

1 min read

Έντεκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τρεις πόλεις μέσα σε μόλις μία εβδομάδα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που δραστηριοποιήθηκαν για να ξεκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια για την παύση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μπένετ, μάλιστα, ως Ορθόδοξος Εβραίος είχε παραβιάσει τον κανόνα του Σαββάτου ταξιδεύοντας αεροπορικώς για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, αυτή η εστίαση του Μπένετ στη διεθνή διπλωματία τις τελευταίες εβδομάδες, ασκεί πίεση στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με το χειρότερο εγχώριο κύμα τρομοκρατίας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Υπενθυμίζεται ότι 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τρεις πόλεις μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Η συγκυρία

Το timing των επιθέσεων δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο, σχολιάζει το gzeromdia, εξηγώντας πως σε λίγες μέρες ξεκινά ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, κατά τον οποίο πολλοί μουσουλμάνοι κάνουν προσκύνημα στο τέμενος στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας έρχεται σε μια φάση που ο Μπένετ προσπαθεί να καθιερωθεί ως διεθνής πολιτικός. Από την ανάληψη των καθηκόντων του πέρυσι, ο Μπένετ προσπάθησε να αλλάξει την αντίληψη μερικών ότι προκάτοχός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν ο μόνος πολιτικός ικανός να εκπροσωπήσει τα περίπλοκα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή.

Και ο Μπένετ τα καταφέρνει μια χαρά σε αυτό το θέμα. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνησή του φιλοξένησε τέσσερα αραβικά κράτη καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για σύνοδο κορυφής στην έρημο Νεγκέβ με επίκεντρο την ενίσχυση των ισραηλινο-αραβικών σχέσεων. Αν και δεν υπήρχαν θέματα που να μπορούν να ενεργήσουν στην ημερήσια διάταξη, η σύνοδος υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή του Ισραήλ στην περιοχή.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο, όμως, είναι ότι η εικόνα του Μπένετ ως έμπειρου πολιτικού έχει ενισχυθεί από την ιδιότητά του ως διαμεσολαβητής στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πρόσφατα, έφτασε στην Ιερουσαλήμ ουκρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής έναν κορυφαίο βοηθό του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να επανεξετάσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία – ένα σχέδιο που συζητήθηκε κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Μπένετ έχει τοποθετήσει στο «πίσω ράφι» το ζήτημα της Ουκρανίας, όσο η κατάσταση ασφαλείας στο εσωτερικό παραμένει επισφαλής.

Πολλά δεν είναι γνωστά μέχρι τώρα στη διαδικασία των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας- ούτε πόσο κρίσιμος μπορεί να είναι ο ρόλος των Ισραηλινών, ούτε πόσο αφοσιωμένοι είναι στον ρόλο τους και φυσικά ούτε πόσο σοβαρά βλέπει το Κρεμλίνο τις διαπραγματεύσεις.

Είναι, όμως, δεδομένο ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν καταστήσει σαφές ότι το Ισραήλ είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που εμπιστεύονται και οι δύο, επομένως η αποχώρηση του Μπένετ από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης δεν προμηνύεται καλό σημάδι για τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.