ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Πόλεμος» δηλώσεων Άγκυρας-Δαμασκού: «Αν χτυπήσετε τα παρατηρητήρια θα αμυνθούμε» – «Φύγετε – Σας χτυπάμε όποτε θέλουμε»

1 min read

Εδώ και λίγες ώρες, εκτός από τον κανονικό πόλεμο στο συριακό έδαφος, έχει ξεσπάσει κι ένας λεκτικός «πόλεμος» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού με Τούρκους και Σύρους αξιωματούχους να ανταλλάσσουν δηλώσεις σχετικά με τα παρατηρητήρια και την τύχη τους.

O ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Χ.Ακαρ, στο πλαίσιο των δηλώσεων του για την έναρξη των επιχειρήσεων του κοινού κέντρου επιχειρήσεων, δήλωσε πως “Σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης στα σημεία παρατήρησης μας στην Ιντλιμπ ή σε οποιαδήποτε παρουσία μας εκεί, θα κάνουμε χρήση του νομίμου δικαιώματός μας για άμυνα…”

Είχε ήδη πάρει το μήνυμα συμβούλου του Άσαντ πως: ”Η Τουρκία δεν τήρησε την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αστάνα και μετέτρεψε τα σημεία παρατήρησης σε σημεία μεταφοράς οπλισμού και κατοχής του συριακού εδάφους”

”το τουρκικό σημείο παρατήρησης στο χωριό Μουρέκ είναι αποκλεισμένο. Ο συριακός στρατός μπορεί να καταστρέψει τα τουρκικά σημεία παρατήρησης και τους αντάρτες”.υποστήριξε 

Το απόγευμα Σύρος βουλευτής απάντησε έμμεσα στον Ακάρ λέγοντας πως «η Τουρκία πρέπει να αφήσει στην άκρη τα οθωμανικά της όνειρα», ενώ συμπλήρωσε πως «Η Τουρκία στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να καταργήσει και θα καταργήσει όλα τα σημεία παρατήρησης στη χώρα μας. Στη Συρία δικαίωμα για στήσιμο σημείων παρατήρησης έχουν μόνο ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του».

Άσχετα με τις επιθετικές δηλώσεις, η επίθεση είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς φαντάζει απίθανη μέχρι την έκτακτη συνάντηση Πούτιν-Έρντογαν στη Μόσχα την Τρίτη όπου θα συζητήσουν για την Ιντλίμπ και το μέλλον της τουρκικής παρουσίας εκεί.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως οι Τούρκοι δεν περίμεναν πως 8 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία θα αντάλλασσαν επιθετικές δηλώσεις με το καθεστώς του Άσαντ, ή μάλλον ότι θα υπήρχε καθεστώς Άσαντ, αφού όταν εκπαίδευαν μαχητές της εξαφανισθείσας πλέον “μετριοπαθούς” συριακής αντιπολίτευσης στο έδαφός τους είχαν πεισθεί πως ο πόλεμος θα ήταν μία ..απλή υπόθεση.

Το τουρκικό παρατηρητήριο στο Μορέκ είναι πλήρως κυκλωμένο και αποκομμένο με τις δυνάμεις του συριακού στρατού να έχουν…κατασκηνώσει στην κυριολεξία λίγα μέτρα από την πόρτα των Τούρκων στρατιωτών. Σύμφωνα με τη Δαμασκό στο παρατηρητήριο έχουν καταφύγει και τζιχαντιστές. 

Δημοσίευση στα Social Media