ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πολεμικό κλίμα στη Λιβύη: Δεν φεύγουν οι Τούρκοι – Προετοιμάζεται για πολεμική σύγκρουση ο Χαφτάρ

1 min read

Την ίδια στιγμή τουρκική Φρεγάτα πλέει κοντά στις λιβυκές ακτές, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ προετοιμάζονται για πολεμική σύγκρουση συνεχώς καθώς γνωρίζουν ότι “άλλα λέγονται και άλλα πράττονται” ως συνήθως.

Το υπουργείο άμυνας των δυνάμεων του GNA στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την αδιάκοπη κινητοποίηση των πολιτοφυλακών που συνδέονται με τον στρατηγό Χαλίφα Χατάρ στις περιοχές Σύρτης και Αλ-Τζούφρα, αφού εντόπισε  και την μαζική μετακίνηση ξένων μισθοφόρων από διάφορες χώρες.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Σαράτζ αποκάλυψαν ότι εκατοντάδες ένοπλοι πιστοί στο Χαφτάρ μεταμφιεσμένοι σε Λίβυους πολίτες διείσδυσαν σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, προετοιμαζόμενοι για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο υπουργός άμυνας του GNA Salah Eddine Namroush εντωμεταξύ χαρακτήρισε την υποστήριξη της Γαλλίας στον Χαφτάρ ως μεγάλη «ντροπή».

“Είναι ντροπή για την κυβέρνηση της Γαλλίας και τον [Πρόεδρο Εμμανουέλ] Μακρόν να στηρίζει ένα άτομο σαν Χαφτάρ για τόσα χρόνια”, δήλωσε ο Νατρούς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 24.

Ο ίδιος τόνισε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την άλλη πλευρά για να επιτευχθεί  μια πολιτική λύση “υπό τον όρο ότι ο Χαφτάρ να παραμεριστεί για πάντα”.

Ο υπουργός του Σαράτζ απείλησε ότι η κυβέρνηση του θα αποσυρθεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη μεικτή στρατιωτική επιτροπή των 5-5, εάν ο Χαφτάρ συνεχίσει  τις παραβιάσεις του.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε τον Χαφτάρ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός υλοποιώντας επίθεση σε στρατόπεδο στην νότια πόλη  Ουμπάρι, σε μια προσπάθεια να λάβει θέσεις μάχης ενόψει εξελίξεων που έχουν προετοιμαστεί εδώ και μεγάλο διάστημα.

Τονίζουμε ότι μετά την εκλογή Μπαίντεν οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσελκύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης από την “αγκαλιά” της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, ενώ η κύρια επιδίωξη τους είναι η εκδίωξη των Ρώσων.

Οι Ρώσοι με την σειρά τους έχουν πολύχρονη παρουσία στην Λιβύη, αναζητώντας μια νέα αεροναυτική βάση μετά την Ταρτούς στην Συρία, για τον ρωσικό στόλο της Μεσογείου.

Η μόνη λύση πραγματικά για την πολύπαθη χώρα είναι η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και η επίτευξη συμφωνία των δύο πλευρών, κάτι που όπως φαίνεται πλέον έχει ωριμάσει αρκετά στις ηγεσίες τους.  

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.