ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην προσεχή πληρωμή

1 min read

Τα επιπλέον ποσά ανά σύνταξη θα φτάσουν έως τα 30 ευρώ τον μήνα

Αυξήσεις θα δουν πάνω από 200.000 συνταξιούχοι με τις συντάξεις του Μαΐου, που πληρώνονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, η καταβολή των συντάξεων του μήνα Μαΐου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Απριλίου, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται έως την Πέμπτη 3 Μαΐου. Υπολογίζεται ότι 200.000 συνταξιούχοι θα δουν τη διόρθωση στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν, καθώς θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ. Τα επιπλέον ποσά ανά σύνταξη θα φτάσουν έως τα 30 ευρώ τον μήνα, ενώ κατά μέσω όρο οι συνταξιούχοι θα δουν αυξημένο ποσό στην επικουρική τους σύνταξη κατά 16 ευρώ.


Ταυτόχρονα όμως υπάρχει κινητικότητα και στο επίπεδο της επιστροφής των αναδρομικών. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είπε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη πως γίνεται προσπάθεια η επιστροφή των αναδρομικών να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Για το θέμα των παρακρατήσεων στις επικουρικές, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι από το 2010, ήδη, υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό και ως προς τα έσοδα στο ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

«Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε παρακράτηση στις επικουρικές σε ένα ποσό που δεν ήταν το πραγματικά καταβαλλόμενο στον συνταξιούχο, όπως θα ήταν το ορθό. Τώρα, που έχουμε πλέον τη δημοσιονομική ευχέρεια, στις συντάξεις Μαΐου οι συνταξιούχοι θα δουν την ορθή παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές και δεν θα συνεχίσει, όπως γινόταν» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να γίνει αυτή η διόρθωση, καθώς γίνεται αυτόματα.


«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και στην καταβολή αναδρομικών ποσών που είχαν παρακρατηθεί, τα οφειλόμενα του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Θα γίνει εντός των επόμενων μηνών, να μην υπάρχει ανησυχία» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ είχαν μόνο οι επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό τους, χιλιάδες εξ αυτών υποχώρησαν κάτω από αυτό το όριο και εκεί έγινε η λανθασμένη παρακράτηση. Στους δικαιούχους θα είναι κυρίως συνταξιούχοι που προέρχονται από το δημόσιο, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας και πρώην τελωνειακοί.

News.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση