ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

5 Δεκεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ποιοι δουλεύουν για λογαριασμό της Τουρκίας στην κυβέρνηση και θέλουν «στα σκουπίδια» τα F-16 Block 50/30 της ΠΑ;

1 min read

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από την τρίτη κατά σειρά αναβολή της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του προγράμματος της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 Βlock 50 της ΠΑ, μια αναβολή που εξυπηρετεί μόνο τη Τουρκία και την τουρκική προσπάθεια να «γονατίσει» την Ελλάδα με την ανατροπή του ισοζυγίου ενόπλων δυνάμεων;

Πρόκειται για την αναβάθμιση των 38 F-16C/-D Block 50 του προγράμματος «Peace Xenia II», που εντάχθηκαν σε υπηρεσία πριν από 23-25 έτη, και ο οποίος και παρά το γεγονός ότι είχε συνδεθεί -και δικαίως- με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 84 F-16 Βlock 52+/Adv., όπως αποκαλύπτει το defencenet.gr, εντούτοις ακόμη είναι στον αέρα ή καλύτερα στο έδαφος.  

Η αναβάθμιση αυτή  θα αποδώσει μαχητικά σε διαμόρφωση όμοια με αυτή των Block 52+, δηλαδή  το μέγιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να βρεθούν χρησιμοποιώντας υπάρχοντα υλικά.

Και εδώ βέβαια τα ερωτήματα είναι καίρια: Για ποιο λόγο κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των 38 μαχητικών ακόμη δε περισσότερο, γιατί δεν εντάσσουν σε αυτή και την αναβάθμιση των 32 F-16 Βlock 30;

Για ποιο λόγο κάποιοι προσπαθούσαν να πουλήσουν στο εξωτερικό τα 32 F-16 Βlock 30 και ευτυχώς μια τέτοια συμφωνία δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί,

  • Νομίζουν ότι με τα 24 Rafale  η ΠΑ ξαφνικά θα γίνει υπερδύναμη, έχοντας την πολυτέλεια να αποσύρει αεροσκάφη σαν η χώρα να συνορεύει με το Βέλγιο εξ Ανατολάς και με το Λουξεμβούργο και τη Δανία από το βορρά;

Ή ο σκοπός της μη αναβάθμισης των Βlock 50 είναι η σταδιακή απαξίωση των αεροσκαφών, όπως συνέβη και με τα block 30 έτσι ώστε να τα καταστήσουν «περιττά», σε μια περίοδο όπου ένας πόλεμος ή τουλάχιστον μια σύγκρουση με την Τουρκία φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Ζουν στην Ελλάδα αυτοί ή έχουν μεταναστεύσει κάπου στην κεντρική  Ευρώπη ή ακόμη μακρύτερα;

Να σημειωθεί ότι και τα Βlock 30 με τις περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε υπηρεσία, λόγω των προγραμμάτων δομικής αναβάθμισης που μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί, τα μαχητικά έχουν ακόμη σημαντικό υπολειπόμενο όριο ζωής.

Μάλιστα, με στοχευμένες δομικές τροποποιήσεις εκτιμάται ότι το όριο ζωής μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω στις 10.000 ώρες πτήσης (κατά μέσο όρο, κάθε μαχητικό της έκδοσης έχει συμπληρώσει 5.000 ώρες πτήσης).

  • Κοινό χαρακτηριστικό  του προγράμματος  είναι η χρήση απαρτίων (LRUs) που προέρχονται από τα 84 μαχητικά των υπό αναβάθμιση F-16 Adv. και Block 50/52, αξιοποιώντας  υλικά που αλλιώς θα διαγραφούν ως… άχρηστα! Δηλαδή ανήκουν στην Ελλάδα και δεν θα πληρωθούν!

Σε διαφορετική περίπτωση τα 70 Block 30 και Block 50, που αντιπροσωπεύουν το 45% του στόλου των F-16 και το 30% του συνολικού στόλου των μαχητικών, σταδιακά θα απαξιωθούν και εκ των πραγμάτων θα απαιτηθεί η αντικατάστασή τους.

Αντί την παρούσα περίοδο να συζητάμε τον εκσυγχρονισμό των 70 F-16 Block 30 και 50, θα έπρεπε να ασχολούμαστε με το πώς θα εκτελεστούν ομαλά και θα συντονιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα τρία προγράμματα εκσυγχρονισμού (Viper, Block 30 και Block 50), ώστε η Π.Α. να διαθέτει επαρκή αριθμό ετοιμοπόλεμων μαχητικών για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Επαναλαμβάνουμε: Δεν θα αγοράσουμε τις συλλογές αναβάθμισης! Υπάρχουν έτοιμες! Θα πληρωθεί μόνο το εργατικό κόστος και η αντικατάσταση ορισμένων απαρτίων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.