ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ποιο είναι το νέο όνομα-«δόλωμα» που προσφέρουν οι Σκοπιανοί για χρήση «erga omnes» – Και αυτό σύμβολο αλυτρωτισμού

1 min read

Οι Σκοπιανοί προσφέρουν ως «δόλωμα» ένα ακόμα όνομα το οποίο μας… κάνουν την χάρη να χρησιμοποιηθεί «erga omnes» (για όλες τις χρήσεις) αλλά και αυτό είναι το ίδιο επικίνδυνο με το «Μακεδονία του Ίλιντεν» και φαίνεται ξεκάθαρα πλέον η σκοπιανή στρατηγική.

Έτσι τίθεται τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903.

Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα της σημερινής ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ιλιντεν από τους Οθωμανούς.

Δηλαδή οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να λέγονται «Γιάννης» αλλά «Γιαννάκης». Πάλι οδηγούν την διαπραγμάτευση εκεί που επιθυμούν οι ίδιοι.

Ναι μεν παραπέμπει σε μια σλαβική κληρονομία αλλά παραπέμπει επίσης σε μια «ενιαία Μακεδονία» που θα ξεκινάει από το ΑιγαίοΚρίσιμες είναι οι ώρες για το Σκοπιανό με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, έπειτα από μία εβδομάδα σημαντικών επαφών με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διακυβέρνησης και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, τον οποίο και γνωρίζει προσωπικά από την περίοδο που ο κ. Στάινμάγερ ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Οι Γερμανοί αναμένεται να κάνουν ότι και οι Αμερικανοί:Θα πιέσουν την Ελλάδα να αποδεχτεί ότι ναναι για να ενταχθούν τσ Σκόπια και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί τα θέλουν στο ΝΑΤΟ για τα δικά τους συμφέροντα και οι Γερμανοί στην ΕΕ επίσης για τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία να σημειώσουμε ότι αντικρούονται.

Οι Αμερικανοί θέλουν να θέσουν όλα τα Βαλκάνια υπό τον έλεγχό τους και να περικυκλωθεί η Σερβία ώστε σύντομα να πέσει και αυτή στην αγκαλιά τους για να φύγουν οριστικά οι Ρώσοι από την Χερσόνησο του Αίμου.

Οι Γερμανοί πάλι θέλουν να βάλουν πόδι στα Σκόπια και ει δυνατόν με το όνομα Μακεδονία να υπάρχει στη σύνθετη ονομασία ώστε να… κατέβουν και αυτοί στο Αιγαίο.

Μια Ελλάδα απειλούμενη συνεχώς από μια έτερη «Μακεδονία» βολεύει το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν οργανωθεί σε σχεδόν αυτόνομες περιφέρειες.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικές θα είναι οι επαφές του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών εντός του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ως προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.Επίσης, εντός του καλοκαιριού ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στη Λ.Δ. της Κίνας, με την ημερομηνία να οριστικοποιείται το προσεχές διάστημα.

Ενα όνομα «για όλες τις χρήσεις», αναζητούν η Αθήνα και τα Σκόπια, αλλά στην πραγματικότητα τα    Σκόπια θέλουν μόνο το «Ilindenska Makedonija» ενώ η Αθήνα δεν θέλει ούτε να το ακούει μόλις κατάλαβαν το τι συμβολίζει και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στο εσωτερικό της χώρας.

Επισήμως, στο τραπέζι είναι τα τέσσερα ονόματα που έχει προτείνει ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος συναντήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο χωρών, τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ωστόσο, το Νέα (Nova) και Ανω (Gorna) Μακεδονία οι Σκοπιανοίο τα απορρίπτουν για να γίνουν δεκτά έναντι όλων (erga omnes), κάτι που για την Αθήνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Θα ενταθούν οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις από την περασμένη Κυριακή, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την πρόοδο της διαδικασίας οι ΗΠΑ, μέσω του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, και η Γερμανία, διά της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Πάντως οποιαδήποτε ονομασία περιλαμβάνει όρους που παραπέμπουν στον ιδρυτικό μύθο του κράτους των Σκοπίων, πρέπει είναι αυτομάτως μη αποδεκτή.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση