ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

1 min read

Σε δημόσια διαβούλευση, αφού προηγήθηκε διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), τέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της απλής αναλογικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, «επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους».

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου είναι οι εξής:

  1. Επαναφορά της πενταετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023 θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
  2. Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.
  3. Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφος.
  4. Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.
  5. Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  6. Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και τη δήλωση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, υλοποιώντας παράλληλα μια ρητή προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για το νομοσχέδιο ενημέρωσε πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι με αυτό λύνονται τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους δήμους που έχουν παρατηρηθεί στην καθημερινή λειτουργία τους λόγω της απλής αναλογικής. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαρτίου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.