ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ποια συμφωνία; Οι Σκοπιανοί θα γράφουν «Μακεδονία» στα νέα τους διαβατήρια!

1 min read

Σύμφωνα με γειτονικά μέσα ενημέρωσης, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Nake Culev, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι τα περίπου 100.000 καινούργια διαβατήρια που θα παραληφθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου δε θα φέρουν την νέα ονομασία της χώρας αλλά θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επιρρίπτοντας την ευθύνη στον προκάτοχό του και νυν υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Olivar Spasovski, υποστηρίζει ότι αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν παρείχε τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές στη γερμανική εταιρία που έχει αναλάβει την έκδοσή τους.

«Είμαι υπουργός μόλις έναν μήνα και αυτά τα ζητήματα μου κληροδοτήθηκαν ως αποτέλεσμα του κακού σχεδιασμού και την ανικανότητας του Όλιβαρ Σπασόφσκι, για την οποία διεξήχθη εσωτερική έρευνα και πιέστηκαν οι ποινικές ευθύνες» σημείωσε ο προσωρινός Υπουργός Εσωτερικών, Nake Culev.

«Μία εβδομάδα πριν πληροφορήθηκε και η Κυβέρνηση για το ζήτημα των διαβατηρίων. Θεωρώ ότι με καλύτερη διαχείριση, καλύτερους τρόπους λειτουργίας στο εσωτερικό του θεσμικού οργάνου και περισσότερες προσπάθειες για μείζονα και όχι αδιάφορα ζητήματα δεν θα είχαν οδηγήσει σε κρίση όπως αυτή. Είχα πολλές παρόμοιες καταστάσεις όπως αυτή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά το κοινό δεν είχε κανένα πρόβλημα όσον αφορά τα διαβατήρια και την έκδοση άλλων προσωπικών εγγράφων», ήταν η απάντηση του προσωρινού πρωθυπουργού, Olivar Spasovski.

Κατά πληροφορίες, στη χώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης κενών διαβατηρίων. Οι αιτήσεις πολιτών για απόκτηση καινούργιου ανέρχονται στις 16.000 ενώ η αρμόδια κρατική υπηρεσία διαθέτει ως απόθεμα γύρω στα 3.600 αυτή τη στιγμή. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι λίγο πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, είχε γίνει γνωστό ότι είχε εγκριθεί η αγορά 240.000 διαβατηρίων με την παλαιά ονομασία ενώ προ μηνός είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έφταναν τα πρώτα νέα διαβατήρια.

Εφόσον τα λεγόμενα του υπουργού επαληθευτούν, θα ακολουθηθεί προφανώς η ισχύουσα διαδικασία, δηλαδή στα καινούργια διαβατήρια με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» απλώς θα μπαίνει μια σφραγίδα που θα λέει ότι αυτό ανήκει στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με την έκδοση νέων διαβατηρίων εναρμονισμένων με τη νέα ονομασία και υπηκοότητα να μετατοπίζεται χρονικά στο μέλλον.

Κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών,η οποία ορίζει ότι οι όροι «Μακεδονία» και «ΔΜ» θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται σε οποιοδήποτε επίσημο πλαίσιο κι ότι όλα τα νέα επίσημα έγγραφα θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τα όσα αυτή προβλέπει .

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς αν οι Αρχές της γείτονος έχουν ενημερώσει τις αντίστοιχες ελληνικές κι έχουν ζητήσει και λάβει τη σύμφωνή γνώμη τους ή αν πρόκειται για ακόμη μια μονομερή και κακόπιστη ενέργεια που συνιστά παραβίαση  της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.