ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πληροφορίες ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν άρχισαν συνοπτικές εκτελέσεις

1 min read

Κακά τα δείγματα τις πρώτες ημέρες των Ταλιμπάν

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε σήμερα ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις (ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που διαπράχθησαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανάμεσα στις οποίες συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και περιορισμοί στις γυναίκες και στις διαδηλώσεις κατά της εξουσίας τους.

Η Μπατσελέτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτελέσεις, αλλά κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, να συστήσει έναν μηχανισμό για τη στενή παρακολούθηση των ενεργειών των Ταλιμπάν.

Όπως είπε η ίδια απευθυνόμενη στο Συμβούλιο στη Γενεύη, “μια θεμελιώδης κόκκινη γραμμή θα είναι η μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια από τους Ταλιμπάν”.

“Υπάρχουν έντονοι φόβοι για τις γυναίκες, για τους δημοσιογράφους και για τη νέα γενιά ηγετών της κοινωνίας των πολιτών που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν βία και καταπίεση, με δεδομένες τις προηγούμενες σοβαρές παραβιάσεις που είχαν συμβεί υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, καθώς και τις πληροφορίες για φόνους και στοχευμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες”, συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Νασίρ Άχμεντ Αντίσα, ένας υψηλόβαθμος αφγανός διπλωμάτης της ανατραπείσας κυβέρνησης, ζήτησε να λογοδοτήσουν οι Ταλιμπάν για τις ενέργειές τους και χαρακτήρισε “αβέβαιη και φρικτή” την κατάσταση με εκατομμύρια ανθρώπους να φοβούνται για τις ζωές τους.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι κρύβονται φοβούμενοι αντίποινα καθώς “οι Ταλιμπάν εξακολουθούν τις έρευνες σε σπίτια πόρτα-πόρτα”.

“Ήδη καταγγέλλονται έρευνες, συλλήψεις, παρενοχλήσεις και εκφοβισμός καθώς και αρπαγή περιουσίας και αντίποινα”, αποφάνθηκαν.

Το Συμβούλιο θα εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσαν το Πακιστάν και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, το οποίο εκφράζει την ανησυχία τους για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, δεν κατονομάζει τους Ταλιμπάν ούτε προβλέπει τη σύσταση επιτροπής με αποστολή της να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Αντιθέτως, ζητεί από την Μπατσελέτ υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο κατά τη σύγκλισή του τον Μάρτιο του 2022 και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τον νόμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένης της “πλήρους και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών” και των μειονοτήτων.

“Ελπίζαμε σε ένα αυστηρότερο κείμενο, είναι υπερβολικά μινιμαλιστικό και είμαστε απογοητευμένοι”, δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης στο Reuters καθώς συνεχίζονταν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ως προς το περιεχόμενο του κειμένου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.