ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Πλάτες» βάζει η Βρετανία στην Τουρκία για την ΑΟΖ

1 min read

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η Βρετανία θα βάλει πλάτες εντός της ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει ότι «δεν θα αγγίξουν το τουρκικό κράτος» τα όποια μέτρα επιδιωχθούν, αναφορικά με την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ.

Αφενός μεν, διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κόστος κατά της Τουρκίας, καθώς οι γεωτρήσεις γίνονται σε περιοχές που δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ (όπως δηλαδή ανέφερε με κάθε επισημότητα και ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άλαν Ντάνκαν), αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Θέση που επιβεβαίωσε εν συνεχεία και το ίδιο το Φόρεϊν Όφις με «διευκρινιστική ανακοίνωση», η οποία το μόνο που ξεκαθαρίζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο, είναι η απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί η Βρετανία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

· Αφετέρου δε, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το Λονδίνο διαμηνύει προς κύκλους της Ε.Ε. ότι έχει την αίσθηση ότι «η Άγκυρα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στο ζήτημα» της κυπριακής ΑΟΖ, σερβίροντας και υιοθετώντας την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και της ίδιας της Άγκυρας.

Με άλλα λόγια, το Λονδίνο υιοθετεί και παπαγαλίζει την τουρκική επιχειρηματολογία.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό ΥΠΕΞ φέρεται να έχει καθησυχάσει την Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι τα όποια μέτρα ενδέχεται να επιδιωχθούν, σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρόκειται να αγγίξουν το τουρκικό κράτος. Άλλωστε, στην παρούσα φάση και με βάση το προηγούμενο της κλιμακωτής διαδικασίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, στο Ουκρανικό, θεωρείται πιθανότερο ότι τα μέτρα που θα επιδιωχθούν –και για τα οποία απαιτείται ομόφωνη απόφαση των «28»– θα επικεντρωθούν σε εμπλεκόμενες εταιρείες ή/και πρόσωπα που έχουν δραστηριοποιηθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κοινοτικοί κύκλοι εκφράζουν έκπληξη για τη σπουδή που επιδεικνύει το Φόρεϊν Όφις. Υποδεικνύουν ότι εν μέσω της αβεβαιότητας και του χάους που έχει προκληθεί στη Βρετανία με επίκεντρο το Brexit, το ΥΠΕΞ της χώρας βρίσκει χρόνο, αλλά και ενέργεια, προκειμένου να ασχοληθεί τόσο έντονα με τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ακόμη και όταν η Άγκυρα εισβάλλει στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Πηγή: Philenews

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.