ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ο έμμεσος εξαναγκασμός και η «ελπίδα» για τελευταίο lockdown του Μητσοτάκη

1 min read

Μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε lockdown και όμως… τα κρούσματα δεν πέφτουν. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα του πως αυτό θα είναι το τελευταίο. Γιατί επιμένουν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού; 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα, καθώς μετά το «διάλειμμα» του Σαββατοκύριακου τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν ξανά. 

Όλα αυτά με τη χώρα να βρίσκεται σε lockdown, ενώ ταυτόχρονα η κακοκαιρία έχει αναγκάσει πολλούς πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, με ότι σημαίνει αυτό (λιγότερα τεστ, μικρότερη κινητικότητα). 

Παρόλα αυτά από τους «ειδικούς» δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία για άμεση μείωση των κρουσμάτων και μάλιστα ζητάνε ακόμα αυστηρότερα μέτρα (διπλή μάσκα, επέκταση του lockdown). 

Πως όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown; Σύμφωνα με τα νούμερα το lockdown δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα, άρα κάτι άλλο έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός. 

Η επιμονή για πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Παρά τις προειδοποιήσεις και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), που επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να μειώνουν τη μετάδοση του κορωνοϊού, και τις επιφυλάξεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συμφωνήσουν «σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg και τον δημοσιογράφο John Micklethwait, ο πρωθυπουργός, που εμμένει να σχεδιάζει άνοιγμα του τουρισμού χωρίς να υπάρχει ακόμη πραγματική εικόνα για την πορεία της πανδημίας, υποστήριξε ότι «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg, εν όψει του καλοκαιριού, και με δεδομένο ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, τι είδους σύστημα θα εφαρμοστεί γι’ αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί και αν θα υπάρξουν συμφωνίες όπως αυτή που επίκειται με το Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας». 

Όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει «στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο συμφωνήσαμε επί της αρχής και με το Ισραήλ. Θα γίνεται αποδεκτό αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Και ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει». 

Υποστήριξε δε ότι για τον ίδιο «δεν είναι λογικό να μη διευκολύνουμε τα ταξίδια- στον βαθμό βέβαια που θα νιώθουμε άνετα να καλωσορίσουμε αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί», ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε, «το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα τους ζητείται μια μορφή αρνητικού τεστ». 

Υποστήριξε ότι ο ίδιος βλέπει «πως πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών».

Βλέπουμε πως από τον Έλληνα πρωθυπουργό υπάρχει μία επιμονή στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, παρόλο που ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατά του κορωνοϊόυ. 

Γιατί επιμένει τόσο στο πιστοποιητικό; 

Σύμφωνα με το Guardian η κυβέρνηση του Ισραήλ, με την οποία συναντήθηκε πρόσφατα ο Μητσοτάκης, εξετάζει μια προσέγγιση καρότου και μαστίγιου για να πείσει τους πολίτες της χώρας να εμβολιαστούν, με μέτρα όπως, να επιτρέπεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και συναυλίες, εξωθώντας παράλληλα όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, να εξετάζονται υποχρεωτικά, ανά δύο μέρες, κατά της Covid-19.

«Θα έχετε το δικαίωμα να μπαίνετε σε γυμναστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις ή θα μείνετε πίσω;» ανέφερε με tweet του ο υπουργός Υγείας, Γιούλι Έντελσταϊν. «Εμβολιαστείτε!»

Δεν είναι καθόλου απίθανο να υιοθετηθούν παρόμοια μέτρα και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχοντας εξαντλήσει τις αντοχές των πολιτών με το lockdown-ακορντεόν θα τους οδηγήσει στο να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. 

Άλλωστε μέχρι στιγμής το ποσοστό των Ελλήνων που θέλει να εμβολιαστεί φθάνει μόλις στο 37%. Έτσι ακόμα και αν υπήρχαν τα εμβόλια η λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» που απαιτούν οι «ειδικοί» για να επιστρέψει η κανονικότητα δεν θα επιτευχθεί ποτέ. 

Ο χρόνος θα δείξει, πάντως σίγουρα ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του συνέντευξη εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown. Οπότε πιθανότατα έχει κάτι στο μυαλό του… Ή μπορεί και όχι και απλά να είναι όπως και τις προηγούμενες φορές που είχαν υποστηρίξει πως θα είναι το τελευταίο lockdown. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.