ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα

1 min read

Από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 30 Νοεμβρίου για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολίτες άνω των 60 ετών, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, σε περίπτωση που δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη, ενισχυτική δόση κατά του κορωνοϊού και έχει παρέλθει διάστημα επτά μηνών από τη δεύτερη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως εστίασης, ψυχαγωγίας, σε γυμναστήρια ή γήπεδα, καθώς θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Η λήξη των πιστοποιητικών νόσησης

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες ψηφίστηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Στην τροπολογία αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πιστοποιητικά νόσησης

Εξάλλου η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση του χρόνου -από έξι μήνες σε τρεις- για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, είπε ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορωνοϊού όπως η Όμικρον, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως ένα βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Την έναρξη ισχύος του μέτρου για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

«Από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο, δηλαδή από το εξάμηνο έχει και ένα μήνα, στην πραγματικότητα λογίζεται ως ανεμβολίαστος».

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», πρόσθεσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει καμία δόση, από τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο.

Και να σας ενημερώσω ότι μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, έχουν κλειστεί 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους 60 και άνω. Όταν ο κόσμος άνω των 60 που δεν είχε εμβολιαστεί ήταν 580.000, καταλαβαίνετε ότι οι 85.000 είναι περίπου το 15%. Άρα το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες του ημέρες».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.