ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Πιο κοντά στον πυρηνικό κίνδυνο τώρα από ότι την εποχή του Τσερνόμπιλ»

1 min read

Η έκρηξη πυρηνικού αντιδραστήρα έβαλε το Τσερνόμπιλ στον χάρτη για τους χειρότερους λόγους. Εξακολουθεί να θεωρείται το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.Οι αναμνήσεις είναι ζωντανές 37 χρόνια μετά και οι φόβοι για ένα νέο ατύχημα είναι όλο και πιο έντονοι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Η χώρα διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά η κύρια εστίαση είναι στη Ζαπορίζια.

Παρά τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, υπάρχουν καθημερινές αναφορές για επιθέσεις στην περιοχή. Πρώην ανώτατο στέλεχος του οργανισμού πιστεύει ότι σήμερα είμαστε πιο εκτεθειμένοι σε κίνδυνο από ό,τι το 1986.

«Αυτή η κατάσταση είναι κατά κάποιο τρόπο χειρότερη, γιατί πρώτα πρόκειται για μια σκόπιμη ανθρωπογενή επίθεση, και είναι πολύ δύσκολο να προστατευθεί ένας πυρηνικός σταθμός αν τα πυρομαχικά ή οι πύραυλοι χτυπήσουν σε λάθος μέρος.Και μετά από αυτό, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής φθείρεται με τον καιρό. Έχουν έλλειψη ανταλλακτικών και όλα αυτά μαζί, οδηγούν σε σε λάθος κατεύθυνση» λέει ο Όλι Χεϊνόνεν, ανώτερος σύμβουλος του ιδρύματος για την άμυνα των δημοκρατιών, πρώην στέλεχος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. 

Η πυρηνική ενέργεια φαινόταν καταδικασμένη, αλλά η βιομηχανία έχει λάβει ώθηση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση. Η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα παραγωγής, με περισσότερα από τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας να προέρχονται από πυρηνική ενέργεια. Το Βέλγιο και η Σλοβακία είχαν αλλάξει το 50% μέχρι το 2021.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ενάντια στη Δύση και ακόμη και η Γερμανία έχει καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών. Ωστόσο, και σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της Ευρώπης, το Βερολίνο έκλεισε τους τελευταίους αντιδραστήρες αυτόν τον μήνα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.