ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Αυγούστου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Περικυκλωμένη από ναρκοπέδια η τοποθεσία που βαφτίστηκε ο Ιησούς Χριστός (φωτογραφίες)

1 min read

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι πιστοί θέλουν να επισκεφθούν τον Ιορδάνη ποταμό και συγκεκριμένα την τοποθεσία όπου σύμφωνα με την Αγία Γραφή, βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστούς από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό από το 2011.

Η τοποθεσία της βάπτισης βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βόρεια των εκβολών του ποταμού στη Νεκρά Θάλασσα και ανατολικά της πόλης της Ιεριχώ, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη, και προσελκύει πλήθος πιστών κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2011. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν οι αρχές του Ισραήλ, πέρυσι οι επισκέπτες ανήλθαν περίπου στους 570.000.

Το σημείο δεν αποτελεί όμως ένα «εύκολα προσβάσιμο» αξιοθέατο, με τις ήρεμες εικόνες των πιστών που συρρέουν εκεί, για να δουν από κοντά το εμβληματικό αυτό μέρος της Χριστιανοσύνης, να κρύβουν το ταραγμένο παρελθόν του ως εμπόλεμη ζώνη, το οποίο έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμα του και στο σήμερα. Συγκεκριμένα, το σημείο που λέγεται ότι έλαβε χώρα η βάφτιση του Χριστού υπήρξε μη προσβάσιμο για δεκαετίες, από τη στιγμή που το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία το 1967, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Σήμερα, όπου οι πιστοί συρρέουν κατά χιλιάδες, ο κάθε επισκέπτης που θέλει να μπει στα νερά του ποταμού, πρέπει πρώτα να περάσει από μία ειδικά διαμορφωμένη στρατιωτική ζώνη, η οποία περιτριγυρίζεται από ναρκοπέδια που δημιούργησε το κράτος του Ισραήλ στην επαύριο του Πολέμου των Έξι Ημερών, ως νέα αμυντική γραμμή της χώρας. Η ύπαρξη ναρκών στην περιοχή έχει οδηγήσει μάλιστα και σε ατυχήματα. Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο, ένα τζιπ που μετέφερε Ισραηλινούς στρατιώτες πέρασε πάνω από μία νάρκη θαμμένη στην άμμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά από τους επιβαίνοντες.

Μολαταύτα, σε μία προσπάθεια να γίνει μεγαλύτερο μέρος της τοποθεσίας προσβάσιμο στο κοινό, η Halo Trust, μία Αμερικανοβρετανική εθελοντική οργάνωση εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, σε συνεργασία με την αρμόδιες ναρκαλιευτικές κρατικές υπηρεσίες του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από τις υπάρχουσες νάρκες. Σύμφωνα με ειδικούς, κάτω από το έδαφος της περιοχής πρέπει να υπάρχουν περίπου 3.000 νάρκες και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, καθώς και άλλα απομεινάρια από την εποχή του πολέμου, όπως ρουκέτες, όλμοι και πυρομαχικά.

Η προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από τις νάρκες και το πολεμικό υλικό είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς οι μονάδες του Ισραηλινού στρατού που τις τοποθέτησαν δεν άφησαν χάρτες ή σχετικά αρχεία, ενώ όσοι στρατιωτικοί διοικητές συμμετείχαν στις τοποθετήσεις, δεν θυμούνται με ακρίβεια τα σημεία που βρίσκονται οι νάρκες και το υπόλοιπο επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.