ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πελατειακές σχέσεις στο «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα στήνει η κυβέρνηση;

1 min read

Τρέχουν για να στήσουν τις «παρατράπεζες» για ημετέρους! Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση συστήνει δίκτυο μικροχρηματοδοτήσεων. Θα χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις!

Με γοργά βήματα προχωρά η κυβέρνηση τη δημιουργία  παρατραπεζικού δικτύου με μικρά πιστωτικά ιδρύματα που θα μπορούν να χορηγούν μικρά δάνεια, κυρίως σε ημετέρους.

Στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων θα είναι:

οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,

τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,

τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,

τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και

τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τη στιγμή που οι τράπεζες κάνουν τον βίο αβίωτο στις επιχειρήσεις που αιτούνται κεφάλαια κίνησης για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, η κυβέρνηση επιλέγει να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο με μικρές «τράπεζες», αντί να υποχρεώσει τις τράπεζες να άρουν τους αυστηρούς όρους και να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Με το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, που κατατέθηκε στη Βουλή από τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, μπορεί να συσταθεί ουσιαστικά ένα δίκτυο που θα δρα εκτός ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο λόγος που επιλέγεται αυτή η οδός για τη χορήγηση δανείων μέχρι 25.000 ευρώ είναι προκειμένου να απαλειφθεί η υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων, καθώς οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, αποκλείοντας αυτόματα χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό που δεν λένε τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις μέσα από ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρό για δημιουργία πελατειακών σχέσεων.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα απέχουν από τον θεσμό, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να χορηγούν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, η πρόκληση πλέον είναι ποιοι θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού.

Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 μηνών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη. Ο δικαιούχος θα υπογράφει υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα συναινεί στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων και παρόχων υπηρεσιών πληρωμών του ν. 4537/2018 για την επιβεβαίωση της τήρησης του ορίου των 25.000 ευρώ.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των ανωτέρω ιδρυμάτων ορίζεται σε 400.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον. Επιπλέον τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια ίσα με το αρχικό κεφάλαιο, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας για τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.