ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παρέμβαση της Ακαδημίας Αθηνών για το Σκοπιανό!

1 min read

Η Ακαδημία Αθηνών δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει σε ζητήματα που δεν άπτονται των θεμάτων που πραγματεύεται. Αυτήν την φορά ωστόσο παίρνει θέση για το Σκοπιανό σε μία σπάνια κίνησή της.

Η Ακαδημία Αθηνών αναφέρεται στα Σκόπια ως «κράτος των Σκοπίων» και τονίζει πως «Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Αφενός δηλαδή τονίζει πως οι Σκοπιανοί μόνο επειδή κατοικούν με μέρος της Μακεδονίας δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά τους από αυτήν, ενώ τάσσεται υπέρ της συμφωνίας γιατί η μη λύση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε και των Σκοπίων.

Όλη η ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών για το Σκοπιανό

Με αφορμή ερωτήματα προς την Ακαδημία Αθηνών για το ποια είναι η θέση της σχετικά με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, που επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας. Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση