Δε. Οκτ 26th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Παράθυρο» αποφυγής προστίμων δίνει και στους φοροφυγάδες το Πολυνομοσχέδιο

1 min read

Του Κωστή Πλάντζου

Παράθυρο για να γλιτώσουν πρόστιμα και όσοι δεν έχουν υποβάλει καν φορολογική δήλωση, ανοίγει με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καλύψουν λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος.

Ουσιαστικά η διάταξη αποτελεί τον διάδοχο της ρύθμισης για «οικειοθελή»  υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ) χωρίς μάλιστα περιορισμούς για τον χρόνο διάρκειας της ρύθμισης, όπως εκείνη που έληξε στα τέλη του 2017. Αποσκοπεί στην αύξηση της είσπραξης φόρων κατά το 2018, σε μια χρονιά δηλαδή που πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7 δισ. ευρώ, διπλάσιο δηλαδή από πέρυσι (3,5% έναντι 1,75% του ΑΕΠ).

Δηλώστε και γλιτώστε

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, καθιερώνεται ένας πάγιος μηχανισμός υποβολής αναδρομικών δηλώσεων, με πρόστιμα που ξεκινούν από μόλις 100 ευρώ και τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής του οφειλόμενου φόρου –αν προκύπτει- σε περιπτώσεις που δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως ακόμα στον φορολογούμενο το φύλλο ελέγχου από την εφορία. Εφόσον όμως έχει φτάσει στο επόμενο στάδιο και έχει λάβει κοινοποίηση ή πρόσκληση παροχής πληροφοριών, και πάλι μπορεί να γλιτώσει σχεδόν τα μισά πρόστιμα, καθώς προβλέπεται έκπτωση μέχρι 40% εάν πληρώσει εφάπαξ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 397 του πολυνομοσχεδίου:

 

– προβλέπεται ότι είναι δυνατή η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων από τον φορολογούμενο, ακόμα και μέχρι πριν να του γίνει η κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου που του καταλογίζει η εφορία.

 

– για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών από την εφορία,  επιβάλλεται το τυπικό πρόστιμο των 100 ευρώ (ή 250 ευρώ αν έχει διπλογραφικά στοιχεία) για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων. Επιπλέον επιβάλλεται τόκος 0,73% ανά μήνα, για τους μήνες ή τα χρόνια της καθυστέρησης πληρωμής του φόρου, σε σχέση με το πότε κανονικά θα έπρεπε να είχε δηλωθεί και πληρωθεί.

 

Για παράδειγμα, για δήλωση που έπρεπε να είχε υποβληθεί πχ πριν 8,5 χρόνια (100 μήνες) και προκύπτει να πληρωθεί φόρος 1.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει 1.000 + 100 + 730 = 1.830 ευρώ.

 

– αν υποβάλλονται εκπρόθεσμα αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις, μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, ακόμα και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, τότε αντί για το διαδικαστικό πρόστιμο (100 ή 250 ευρώ) και εφόσον προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, επιβάλλεται  πρόστιμο 10%-50% επί του οφειλόμενου ποσού.

 

– εφόσον όμως η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός τριάντα (30) ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, το πρόστιμο (όχι η προσαύξηση καθυστέρησης) «κουρεύεται» κατά 40% και περιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος.

 

– η έκπτωση αυτή δεν παρέχεται για τις δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

 

– για δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, μπορεί μεν ο φορολογούμενος να υποβάλει ξανά τροποποιητικές δηλώσεις και να αλλάξει όσα αυτές περιλαμβάνουν, αλλά οι φόροι, πρόστιμα, τέλη, εισφορές και λοιπά ποσά που έχουν ήδη προκύψει με αυτές δεν διαγράφονται, δεν συμψηφίζονται και επιστρέφονται, ενώ δεν είναι δυνατή και η υποβολή δηλώσεων στο στάδιο αυτό με επιφύλαξη.

 

Εκπτώσεις για συμβιβασμό με την εφορία

 

Με το άρθρο 398 του πολυνομοσχεδίου δίνεται και η δυνατότητα στον φορολογούμενο να κάνει συμβιβασμό και να αποδεχτεί εκδοθείσες πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, ενώ παρέχεται κίνητρο για την άμεση εξόφληση της οφειλής η μείωση του επιβληθέντος προστίμου ή πρόσθετου φόρου στο 60% αυτού.

Προβλέπεται επίσης και εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και επί εκκρεμών υποθέσεων.

Newmoney.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.