ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παραίτηση Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο ζήτησε η Μενδώνη – Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

1 min read

Το υπουργείο Πολιτισμού έλαβε καταγγελίες από μαθητές του στη σχολή που διδάσκει για απρεπή συμπεριφορά – «Δεν γνωρίζω τίποτα», δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα,

Ζήτημα χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση της παραίτησης – αποπομπής του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στο υπουργείο Πολιτισμού καταγγελίες σε βάρος του κ.Λιγνάδη, για απρεπή συμπεριφορά. Οι καταγγελίες προέρχονται από μαθητές της Σχολής θεάτρου που διδάσκει. Μετά από αυτά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κάλεσε τον κ.Λιγνάδη στο γραφείο της, όπου μετά από μακρά συζήτηση, του ζήτησε την παραίτησή του.

Η υπουργός φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε σύντομο χρόνο επισήμως από το υπουργείο. Αντιδρώντας νωρίτερα, στις πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο facebook η Ελενα Ακρίτα, το υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει ότι οι αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από τα ιδιωτικά social media. Κάθε άλλη «αξίοπιστη» πληροφορία» είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες.

Λιγνάδης: Δεν γνωρίζω τίποτα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, διαψεύδει τις φήμες που θέλουν το όνομά του να αναφέρεται σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος νεαρών ηθοποιών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη πριν από λίγο ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι σε σχέση με όσα φημολογούνται τις τελευταίες ώρες σχετικά με πιθανή εμπλοκή του ονόματος σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.«Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο πραγματικά» απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «βρίσκεται σε σύσκεψη» χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, η οποία έγραψε ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε σήμερα την παραίτηση του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε πάρει θέση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του θεάματος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το σάλο που είχε προκαλέσει η καταγγελία ενός νεαρού εις βάρος του διάσημου ηθοποιού Κέβιν Σπέισι.

Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης:

Πώς είδες την υπόθεση µε τον Κέβιν Σπέισι που προκάλεσε τόσο πολύ θόρυβο, όταν τον κατηγόρησε ένας ηθοποιός πως τον είχε… προσεγγίσει σεξουαλικά σε νεαρή ηλικία;

Το είδα ως… θλιβερή οπερέτα. Και από τις δύο πλευρές. Από τη µια αυτό το αγόρι που είχε βρεθεί στο πάρτι µε τον Σπέισι πάνω του, γιατί δεν αντέδρασε τότε; Γιατί δεν βγήκε να τον καταγγείλει; Μπορεί γιατί ήταν µικρός και φοβήθηκε. Πώς βρέθηκε σε εκείνο το πάρτι; Πού ήταν οι δικοί του; Γιατί τόσα χρόνια δεν µίλησε; Γιατί τώρα; Γιατί έγινε «µόδα» να καταγγέλλουν τις όποιες σεξουαλικές παρενοχλήσεις; Οταν µε παρενοχλήσεις, θα βγω να το φωνάξω. Θα γυρίσω τον κόσµο ανάποδα. ∆εν θα το θυµηθώ χρόνια µετά – είτε πρόκειται για το αγόρι αυτό, είτε για τις ηθοποιούς που παρενοχλήθηκαν από τον Γουάινστιν. Είναι άθλια η σεξουαλική παρενόχληση, άρα οφείλεις να την καταγγείλεις την ίδια στιγµή, για να µη συµβεί σε άλλους… Και από την άλλη, ο Σπέισι βγήκε να δηλώσει οµοφυλόφιλος για να «δικαιολογήσει» την πράξη που λέγεται ότι έκανε, τονίζοντας πως ήταν µεθυσµένος και δεν… θυµάται; Για αυτό κάνω λόγο για θλιβερή οπερέτα.

Η σεξουαλική παρενόχληση παίζει πια… πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικαιρότητα.

Οτι τι; Οτι δεν το γνωρίζουµε πως υπάρχει σε όλες τις δουλειές; ∆εν ξέρουµε πως πολλοί προσπαθούν µέσω της όποιας εξουσίας τους να «εκβιάσουν» σεξουαλικά υφιστάµενούς τους; Ή δεν ξέρουµε πως κάποιοι-κάποιες, προκειµένου να ανέλθουν, «προσφέρονται» σεξουαλικά; ∆εν πάνε κάποιες µε µίνι σε συνεντεύξεις µε στελέχη για να κερδίσουν την όποια θέση; ∆εν κοιµούνται νέα κορίτσια µε εκδότες-καναλάρχες-διευθυντές τραπεζών κλπ. για να κερδίσουν «πόντους» στον χώρο τους; Πέφτουµε από τα σύννεφα που γίνονται αυτά; ∆εν τα γνωρίζουµε; Τα ξέρουµε καλά.

Σου έτυχε να σε εκβιάσουν ανάλογα ή όχι;

Να µε εκβιάσουν σεξουαλικά; Οχι ποτέ…

Ούτε εσύ εκβίασες µε τον δικό σου τρόπο;

Ποτέ, ποτέ! Το θεωρώ άθλιο όλο αυτό. Να παρενοχλήσω από θέση ισχύος; Ποτέ! Το βρίσκω αναξιοπρεπές και µικροπρεπές…

Η εξουσία πάντως είναι «αφροδισιακό».

Είναι άλλο να κεντρίσεις κάποιον λόγω του ταλέντου σου, του µυαλού σου, της θέσης σου ή του πλούτου σου -συµβαίνει συχνά, το ξέρουµε!- κι άλλο να θελήσεις να παρενοχλήσεις κάποιον χάρη στην όποια «δύναµη» έχεις. Οταν συµβαίνει αυτό, θα πρέπει να καταγγέλλεται την ίδια στιγµή που γίνεται. Την ίδια στιγµή!

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.