ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Parabens: Για ποιες γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

1 min read

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικά προϊόντα μαλλιών που τα φρεσκάρουν για την επόμενη μέρα, μια ρουτίνα που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που ονομάζονται parabens, οι οποίες περιέχονται σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και προσωπικής φροντίδας, έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Η μελέτη ανέλυσε γυναίκες αφρικανικής καταγωγής κάτω των 40 ετών, οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα ή εθνότητα.

Ερευνητές στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope στο Λος Άντζελες ανακάλυψαν ότι τα parabens αύξησαν την ανάπτυξη μιας σειράς καρκινικών κυττάρων γυναικών αφρικανικής καταγωγής, κάτι που δεν συνέβη στις γυναίκες της λευκής φυλής.

Επισημάνθηκε ότι η χημική ουσία αύξησε την έκφραση των γονιδίων που συνδέονται με τη δράση των ορμονών και στις δύο κυτταρικές σειρές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα parabens ευνοούν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού, με την μεγαλύτερη επίδραση να εντοπίζεται στις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Ο Δρ. Lindsey Treviño, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Ένας λόγος για τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταρράκτες και βρίσκονται σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και άλλα είδη προσωπικής περιποίησης. Αυτές οι χημικές ουσίες μιμούνται τις επιδράσεις των ορμονών στο σώμα».

karkinos-mastou.jpg

Τα parabens είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά στα προϊόντα για τα μαλλιά.

Τα parabens «αναγκάζουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να αναπτύσσονται, να εισβάλλουν, να εξαπλώνονται και να εκφράζουν γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο και τη δράση των ορμονών».

Έρευνα που αναζητούσε προϊόντα που δεν περιέχουν parabens και επιβλαβείς χημικές ουσίες, διαπίστωσε ότι τα προϊόντα χωρίς parabens που διατίθενται στο εμπόριο για τις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι λιγότερα.

«Οι γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι πιο πιθανό να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν προϊόντα μαλλιών με αυτούς τους τύπους χημικών ουσιών, αλλά δεν έχουμε πολλά δεδομένα για το πώς τα parabens μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις συγκεκριμένες γυναίκες», είπε ο Treviño.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες αφρικανικής καταγωγής δεν λαμβάνουν μέρος στις περισσότερες έρευνες που εξετάζουν αυτή τη σύνδεση. Επίσης, μελέτες για τη σύνδεση έχουν χρησιμοποιήσει μόνο γραμμές καρκινικών κυττάρων από λευκές γυναίκες».

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε σε μαύρες γυναίκες, τα ευρήματα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν όλες τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού».

Σύμφωνα με την οργάνωση Cancer Research UK: «Τα parabens δεν προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Μικρές μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι τα paraben μπορεί να δρουν όπως τα οιστρογόνα, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τα parabens με τον καρκίνο του μαστού στους ανθρώπους».

Πηγή: mirror.co.uk

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.