ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παπαχρήστος για Τσίπρα: Ούτε που κατάλαβε τι ήταν το «Μακεδονία του Ιλιντεν»- Δεν ξέρει την τύφλα του από Ιστορία

1 min read

προέκυψε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, την περασμένη εβδομάδα στη Σόφια, μετέφερε μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στη στήλη του «Στίγμα», στην εφημερίδα «ΝΕΑ», με τίτλο «Διαβάστε Ιστορία», ο Γ. Παπαχρήστος επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«…στη Σόφια, όταν ο πονηρός, μεγάλη γάτα τελικά, Ζάεφ έθεσε για πρώτη φορά στον Τσίπρα μια ονομασία που θα είναι έξω από τις πέντε προτάσεις που  περιλαμβάνει το έγγραφο του ειδικού διαπραγματευτή  του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο δικός μας ούτε που κατάλαβε τι ήταν αυτό που του πρότεινε ο άλλος. Το “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν” τού φάνηκε ως η λύση!!

Στη λογική ότι η “Μακεδονία”, που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχει σε μια σύνθετη ονομασία, θα χαθεί από αυτό το Ιλιντεν. Δεν γνώριζε – και το παραδέχθηκε εδώ στην Αθήνα, το Σάββατο!!! – τι σημαίνει για τους Σκοπιανούς αυτό το όνομα, τι σημαίνει για μας, τι για όλα τα Βαλκάνια. Οτι είναι η επιτομή των αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων εις βάρος της Ελλάδας, ότι βάζει τη Βουλγαρία σε θέση προστάτη των σλαβόφωνων της περιοχής, ότι δημιουργεί την αίσθηση πως η Ελλάδα έχει καταλάβει τα εδάφη της Μακεδονίας που δεν της ανήκουν, ότι… ότι…



Γίνεται αντιληπτό; Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας πάει να διαπραγματευθεί ένα τέτοιο τεράστιο ζήτημα και αγνοεί τις ιστορικές του πτυχές. Δεν γνωρίζει, εν ολίγοις, την ιστορία της περιοχής.

Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρχει ένα ζήτημα σε όλο αυτό, δεν είναι μόνο η χαρακτηριστική άγνοια του Τσίπρα για τις πτυχές του “Μακεδονικού”. Είναι κυρίως αυτή  η ευθύνη του που δεν κάλεσε στο τηλέφωνο, αμέσως, τον υπουργό Κοτζιά, αφού δεν ξέρει την τύφλα του από Ιστορία, να του πει αυτός εδώ μου προτείνει ότι θέλει ένα όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν,” τι λες κι εσύ;

Αποκλείω παντελώς το γεγονός ο Κοτζιάς να μην γνώριζε τίποτε για την επανάσταση των σλαβόφωνων το 1903, την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία (εξού και το Ιλιντεν), και να μην του έλεγε του Πρωθυπουργού αυτό δεν περνάει, ξέχασε το.. Οπότε τίθεται το ερώτημα για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό: πας σε μια τόσο προχωρημένη διαπραγμάτευση χωρίς τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας;  Πού πας ρε καημένε Καραμήτρο, πού πας…».

 

της εφημερίδας «Τα Νέα» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.