ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πάνω από 190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε 12 χώρες στον κόσμο

1 min read

Σε αυξημένη εγρήγορση παραμένει η παγκόσμια ιατρικη κοινότητα με τα κρούσματα οξειας ηπατίτιδας σε παιδια να έχουν φτάσει πλέον τα 190.

190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί σε παιδιά σε 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ αρνητική πρωταθλήτρια είναι η Μεγάλη Βρετανία που μετρά 111 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

«Είναι ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας δεν ξέρουμε το αίτιο της και αυτό μας προσδιορίζει ανασφάλεια και προβληματισμό στην Αγγλία με 15 εκατ. παιδιά έχουν προσβληθεί 120» σημείωσε ο καθηγητής Τζανάκης.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη μυστηριώδη αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν συνδέεται με το εμβόλιο του κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει σύνδεση με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό» τόνισε η λοιμωξιολόγος Φιλίππα Ίστερμπουκ.

Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών είναι ότι τα κρούσματα δεν συνδέονται με τους τυπικούς ιούς της ηπατίτιδας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή αυτήν την στιγμή σε ιούς, καθώς λόγω της καραντίνας δεν έχει αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

«Πιθανότατα να υπάρχει μια συλλοίμωξη του αδενοιου με έναν άλλο ιό και εδώ εμπλέκεται και ο κορωνοϊός είτε ως παρελθούσα λοίμωξη είτε ως ενεργή λοίμωξη ταυτόχρονα με τον αδενοϊό» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρώτο σημάδι που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς είναι ο ίκτερος, το κιτρίνισμα δηλαδή «στο άσπρο του ματιού».

Τα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν κόπωση, πυρετό, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά.

Σε εγρήγορση τα νοσοκομεία στην Ελλάδα

Σήμερα το πρωί σήμανε συναγερμός στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας για 16χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται από τη Μεγάλη Τετάρτη με συμπτώματα ηπατίτιδας.

Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ για το περιστατικό και ευτυχώς η 16χρονη παρουσιάζει πλέον καλή κλινική εικόνα που απομάκρυνε το ενδεχόμενο της οξείας ηπατίτιδας.

Τα νοσοκομεία στην Ελλάδα βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.