ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πάνω από 17.500 γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό λόγο κρίσης

1 min read

Περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, 1 στους 4 γιατρούς -μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Την αρνητική ανάγνωση αυτών των στοιχείων επιχειρεί να αναστρέψει ο ΙΣΑ, βλέποντας (και) συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή άξιου ιατρικού δυναμικού στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ επενδύει μέσω του ιατρικού τουρισμού στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικό. Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει ο ιατρικός τουρισμός στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικό τονίστηκε στο πλαίσιο Ημερίδας, με θέμα τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics (LSH), στις 23 Νοεμβρίου 2018.

Στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου,υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές.

Παρότι επισημάνθηκε πως το ρεύμα αυτό, το λεγόμενο brain drain, έχει για τη χώρα μας δυσμενείς οικονομικές προεκτάσεις καθώς η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες στους οποίους χρηματοδότησε τις σπουδές τους, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται πλέον στην αντιστροφή του ρεύματος αυτού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα κάθε φοιτητής Ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ κατά προσέγγιση.

«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά της. Εκτιμούμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια ,για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού- η οποία βλέπουμε ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει-θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους επιστήμονες ώστε το brain drain να γίνει brain gain» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.