ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Πανηγύρια» στην Τουρκία για τον Κατρούγκαλο: Η Ελλάδα αναγνωρίζει τα ενεργειακά μας δικαιώματά

1 min read

Τα τουρκικά  μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στη συνάντηση των δύο υπουργών, αλλά και τη  δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου περί δικαιωμάτων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα του Anadolu, το οποίο επισημαίνει ότι η «Ελλάδα αναγνωρίζει τα ενεργειακά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

thumbs_b_c_41253cbf2f5132008ddcbbea02736ca8

Μάλιστα, παραθέτουν και απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών, κατά την οποία ο κ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. 

H Hurriyet με τη σειρά της επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν συχνά διαρραγεί, λόγω της έλλειψης συνοριακής γραμμής στο Αιγαίο, που συχνά προκαλούσε ατέρμονες διαμάχες για τα χωρικά ύδατα και τις υφαλοκρηπίδες. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες διπλωματικής επίλυσής τους δεν είχε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες στις 12 Απριλίου σχετικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε όλα αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν ειρηνικά. 

sayfa

Άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για κρίσιμες ανακοινώσεις μεταξύ των ομολόγων, καθώς και για αλλαγή σελίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο, τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, αλλά και τις μειονότητες. Και φυσικά, κυριάρχησε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου περί δικαιωμάτων.

katr_2

Πάντως, την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για όσα συζητήθηκαν στην συνάντησή τους. 

«Με τον ομόλογό μου Γιώργο Κατρούγκαλο στην Αττάλεια συζητήσαμε με ζεστό και ειλικρινή τρόπο όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ μας, όπως για την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας και το Αιγαίο. Θα συνεχίσουμε το διάλογο για να την ενίσχυση του διαλόγου σε κάθε τομέα», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο λογαριασμό του στο Twitter.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.