ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο χρέος η Ελλάδα

1 min read

Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο χρέος αναδείχθηκε ακόμα ένα τρίμηνο η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις υπερχρεωμένες χώρες, καθώς πέραν από την περίοδο των Μνημονίων, κατά την οποία συνεχίστηκε η εκτόξευση του χρέους, αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω δανεισμού, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το γ’ τρίμηνο του 2021 η χώρα μας είχε χρέος το υψηλότερο ποσοστό, στο 200,7% του ΑΕΠ, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία (155%), η Πορτογαλία (130%), η Ισπανία (121%), η Γαλλία (116%), το Βέλγιο (111%) και η Κύπρος (109%). Το χαμηλότερο, αντίθετα, καταγράφηκε στην Εσθονία (19,6%), στη Βουλγαρία (24,2%) και στο Λουξεμβούργο (25,3%).

Την ίδια ώρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως το δημόσιο χρέος στο τέλος του γ’ τριμήνου πέρυσι είχε ανέλθει στα 357,295 δισ. ευρώ, έναντι 337,666 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα-ρεκόρ του 2011, όταν είχε πιάσει «ταβάνι» στα 355,658 δισ. ευρώ.

Πιέσεις

Τα στοιχεία έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό «καμπανάκι» στις Βρυξέλλες, αφού η Ελλάδα παραμένει σε εποπτεία λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους της, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν τη χώρα σε μη επενδυτική βαθμίδα για τον ίδιο λόγο.

Με την πανδημία να δημιουργεί τεράστια ελλείμματα στην ελληνική οικονομία, το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να δανειστεί τεράστια ποσά για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, μέσα από τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, αυτά τα ελλείμματα θα πρέπει να μηδενιστούν στο τέλος του 2022, όπως διαμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, ενώ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για μείωση του χρέους από το τρέχον έτος.

Παρά τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου για νέα μέτρα στήριξης στο τέλος Ιανουαρίου λόγω της πανδημίας, ο όποιος σχεδιασμός «ακυρώθηκε» μετά την παρέμβαση των δανειστών. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα που χρησιμοποιεί εσχάτως ο υπουργός Οικονομικών, ότι «ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκτροχιαστεί τον πρώτο μήνα της χρονιάς».

Το χρέος θα πρέπει να αποκλιμακωθεί από φέτος, αφού θα αποσυρθούν τα περισσότερα μέτρα στήριξης για την πανδημία, ενώ οι θεσμοί απαιτούν την υλοποίηση επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.