Κυ. Σεπ 20th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πανελλήνιο χειμερινό αντάμωμα Σαρακατσαναίων

1 min read

Η Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποδέχονται φέτος για πρώτη φορά το Χειμερινό Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο οποίο συμμετέχουν οι 42 Σύλλογοι Σαρακατσαναίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Περισσότεροι από 4.000 Σαρακατσαναίοι από την Πελοπόννησο μέχρι τον Έβρο αναμένεται να καταφθάσουν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11 και την ΚΥΡΙΑΚΉ 12 Ιανουαρίου 2020 προκειμένου ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ να κόψουν και φέτος την Βασ(ι)λοκλούρα – Μπουκβαλα 2020».

«Εμείς οι Σαρακατσαναίοι, το αρχαιότερο φύλο της Ευρώπης- όσο κι αν οι καιροί αλλάξουν και εξελιχθούν, είμαστε και θα παραμείνουμε πιστοί τις ρίζες της καταγωγής μας, στις αξίες μας, στις αρχές, στα χρηστά μας ήθη και στα πατροπαράδοτα έθιμα μας, γιατί η σαρακατσάνικη ταυτότητα μας και το φλάμπουρο μας , είναι και θα είναι για μας το αδιαπραγμάτευτο διαβατήριο μας στην παγκοσμιοποιημένη νέα τάξη πραγμάτων. Μέσα στην πιστή τήρηση των εθίμων μας, πρωτεύουσα θέση έχουν δύο μεγάλες πανελλήνιες θεσμικές μας εκδηλώσεις. Είναι τα δυο ετήσια μεγάλα μας ανταμώματα τα οποία πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Ένα αντάμωμα οργανώνουμε κάθε καλοκαίρι στα Περτουλιώτικα λιβάδια και ένα αντάμωμα οργανώνουμε τον χειμώνα το οποίο συνδυάζουμε και με το κόψιμο της βασιλόπιτας μας, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος όπου υπάρχει βέβαια σύλλογος Σαρακατσαναίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας,

«Η ευθύνη της ανάληψης, η επιμέλεια της οργάνωσης αλλά και η επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων αποτελεί για τον Σύλλογό μας- τον μεγαλύτερο Σύλλογο Σαρακατσαναίων της χώρας – τον Σύλλογο Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» μια μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το κερδίσουμε για την διάσωση της   ιστορίας μας , την διατήρηση της παράδοση μας και κυρίως τη διάδοση της στη νέα μας γενιά αλλά και για να μείνει η ΜΠΟΥΚΒΆΛΑ του 2020 αξέχαστη σε όλους » δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιάννης Φαρμάκης προσκαλώντας όλους τους θεσσαλονικείς Σαρακατσαναίους και μη να έρθουν στο ΔΑΚ Ευόσμου για να γνωρίσουν την πανάρχαια σαρακατσάνικη πολιτιστική κληρονομιά, τα έθιμα του δωδεκαημέρου, τους χορούς και τα τραγούδια.

Η ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020 περιλαμβάνει

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-1-2020

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ FILIPPOS PALACE ΚΑΒΑΛΑΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΥΛΕΣΗΣ 20.00 ΜΜ

Στο τραγούδι: Νικος Γιαννακός, Σταύρος Μπόνιας, Κατερίνα Μπόνια, Κωστας Μπανιώτης

Στο κλαρίνο Κώστας Νικολάου με την ορχήστρα του

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/1/2020

ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

ΔΑΚ ΕΥΟΣΜΟΥ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 11.00ΠΜ

Πηγή: thestival.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.