ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πανελλήνιες – Πανελλαδικές: Θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (vid)

1 min read

Πανελλήνιες εξετάσεις 2018: Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για «λελογισμένη αύξηση» του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχέση με τον περυσινό αριθμό και ενημέρωσε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα έχει γίνει έως την Τετάρτη.

Για τον αριθμό των εισακτέων ο υπουργός είπε αναλυτικά: «Ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη. Υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση των εισακτέων -μπορώ να σας πω και λίγο παραπάνω από τη λελογισμένη αύξηση- γιατί νομίζουμε ότι με την πρόσθετη χρηματοδότηση που παίρνουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και με τη χρηματοδότηση για πρόσθετες θέσεις νέου προσωπικού για να αποκτήσει τη διδακτική εμπειρία, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει αύξηση στους εισακτέους. Δε θα αυξηθούν μόνο όσο γράφουν οι εφημερίδες αλλά και λίγο παραπάνω. Το ύψος της αύξησης ανά Ίδρυμα εξαρτάται από τις υποδομές που υπάρχουν, από το διδακτικό προσωπικό και από τις άλλες δυνατότητές του, όπως είναι τα εργαστήρια που διαθέτει».

Ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ κλήθηκε να σχολιάσει γι’ ακόμα μία φορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και τόνισε ότι δεν θα αλλάξει κάτι πρακτικά, αφού η απόφαση αφορά υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Νίκου Φίλη, για την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Ο κ. Γαβρόγλου μάλιστα, υπενθύμισε ότι υπάρχει συμφωνία με την ιεραρχία για το πώς διδάσκονται σήμερα τα Θρησκευτικά στα σχολεία. «Έχουμε ήδη τοποθετηθεί και ως Κυβέρνηση, ως Υπουργείο Παιδείας αλλά και εγώ προσωπικά. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών σε συνεννόηση με όλους τους φορείς. Είναι μία επιστημονική συζήτηση που γίνεται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, με πολύ σημαντικές επιστημονικές συμβολές. Σας θυμίζω ότι υπάρχει η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας ως προς το περιεχόμενο του Φακέλου των Μαθητών. Άρα, πρακτικά δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να κάνουμε πίσω. Το Υπουργείο έχει αποδείξει ότι σέβεται αποφάσεις του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το πώς τις κρίνει. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά το μάθημα όπως διδάσκεται σήμερα και αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αφορά άλλη Υπουργική Απόφαση η οποία πρακτικά είχε επιπτώσεις μόνο στο περσινό μάθημα και όχι στο μάθημα που γίνεται φέτος και θα γίνει του χρόνου στα σχολεία. Άρα, δεν υπάρχει θέμα ασέβειας προς τις αποφάσεις αλλά υπάρχει μία κριτική προς τις αποφάσεις -δηλαδή, μίας αποτίμησης- κι εκεί πια ο καθένας κρίνεται κοινωνικά».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα υπάρξουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, ο ανέφερε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για τον ακριβή αριθμό και το σύστημα προσλήψεων θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αναφορικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον Ιούνιο του 2020». Θα αφορά, δηλαδή, τους σημερινούς μαθητές της Α’ λυκείου.

Για τις μαθητικές παρελάσεις υπουργός είπε: «Οι μαθητικές παρελάσεις είναι μια παράδοση που πρέπει να την δούμε με σοβαρότητα. Θέλουμε να δούμε το περιεχόμενο, κυρίως στις παρελάσεις που γίνονται στους Δήμους. Γιατί εκεί η συμμετοχή των γονιών, των μαθητών, της τοπικής κοινωνίας, είναι κάτι πολύ θετικό. Άρα, δεν θα πρέπει να αλλάξει κάτι χωρίς να υπάρχει ευρεία κοινωνική συναίνεση. Όμως με το να το συζητάμε ξεκαθαρίζονται και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Η Αριστερά έχει μία κριτική στάση απέναντι σ’ αυτό αλλά επειδή είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση και αφορά ολόκληρη την κοινωνία, νομίζουμε ότι όντως θα πρέπει να υπάρχει μία ευρεία κοινωνική συναίνεση για την όποια αλλαγή».

Τέλος, όσον αφορά τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των Μαθηματικών και της Ιστορίας, ο υπουργός ανέφερε ότι από την ερχόμενη σχολική χρονιά «θα ξεδιπλωθούν οι αλλαγές» στη Β’ λυκείου, δοκιμαστικά, και αναλόγως των αποτελεσμάτων της εφαρμογής τους, θα προχωρήσει το υπουργείο.

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.