ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πανελλαδικές 2021: Εντός της εβδομάδας η μείωση στην ύλη των εξετάσεων

1 min read

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Γ’ Λυκείου.

Αυτό διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε για την επανέναρξη της διά ζώσης εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Για τις αλλαγές στη διαμόρφωση των βάσεων αποφασίστηκε, προ ημερών, ο μέσος όρος των μαθήματων που εξετάζονται πανελλαδικώς να λαμβάνεται υπόψη ανά επιστημονικό πεδίο από το τμήμα το οποίο δηλώνει ο/η κάθε μαθητής/ρια και η βάση να αποφασίζεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται ο μαθητής να έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει συνειδητή επιλογή και εν τέλει να αποφοιτήσει από τη σχολή που θα έχει επιλέξει. Αυτό που αλλάζει, είναι ο αριθμός των σχολών που θα δηλώνονται στο μηχανογραφικό. Αν ένας υποψήφιος τελικά δεν πέτυχει, θα υπάρχει και δεύτερη φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικού, όπως εξήγησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της.

Τι αλλάζει για τις Πανελλαδικές: Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Δέσμη ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε, στις 22 Δεκεμβρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Στο επίκεντρο των αλλαγών είναι η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και η κατάργηση των «αιώνιων φοιτητών».

Ειδικότερα, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα.

«Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ.

Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις

Στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής. «Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι δύο φάσεις θα λειτουργήσουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το όριο φοίτησης

Το όριο φοίτησης που προτείνεται είναι το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2. Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3.

Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.