ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Αυγούστου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παίρνει «φωτιά» η Αρκτική: H Ρωσία καταγγέλλει την συνθήκη του 2010 με τη Νορβηγία μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών χωριών

1 min read

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, έδωσε εντολή στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων να καταγγείλει ή να αναστείλει την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας στη Θάλασσα του Μπάρεντς ως αντίποινα στον αποκλεισμό ρωσικών χωριών στη νήσο Σβάλμπαρντ του Αρκτικού Ωκεανού.

Η συμφωνία είχε επέλθει μετά από 40 χρόνια διαπραγματεύσεων, το 2010 σε έναν συμβιβασμό γύρω από τη διαχωριστική γραμμή στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ένα «συμβιβασμό» που ήταν μάλλον σε βάρος της Ρωσίας

Τότε η Ρωσία είχε παραχωρήσει στη Νορβηγία 175 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της θάλασσας του Μπάρεντς.

Το θέμα της καταγγελίας της Συνθήκης έθεσε ο εκπρόσωπος της παράταξης CPRF Mikhail Matveyev.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό, τα παραχώρηση τόσων χιλιάδων τετραγωνικών χλμ. εξηγήθηκαν από το γεγονός ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει θετική επίδραση στην «αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών της Αρκτικής».

«Σήμερα βλέπουμε πώς το Βασίλειο της Νορβηγίας εμποδίζει την αποστολή τροφίμων στο Σβάλμπαρντ, στους οικισμούς μας», είπε.

«Η συμφωνία της διαχωριστικής γραμμής δεν περιέχει καμία ρήτρα καταγγελίας», υποστηρίζει η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ane Haavardsdatter Lunde. Και προσθέτει:

«Είναι κοινή πρακτική ότι αυτού του είδους η συμφωνία για τον καθορισμό ορίων ισχύει επ’ αόριστον. Υποθέτουμε ότι η Ρωσία θα ασχοληθεί με αυτό. Νορβηγία και Ρωσία έχουν αμοιβαίο συμφέρον να διατηρήσουν τη συμφωνία της διαχωριστικής γραμμής» είπε αλλά δεν αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των ρωσικών χωριών.

Και σε ποιο σημείο αναφέρεται ότι μπορούν να αποκλείουν ρωσικά χωριά που βρίσκονται εντός του νορβηγικού εδάφους με ειδικό καθεστώς.

Η Νορβηγία απαγόρευσε τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μέσω της επικράτειάς της που απαιτούνται για την τροφοδοσία του ρωσικού χωριού Barentsburg, το οποίο βρίσκεται στο Δυτικό Σβάλμπαρντ, σε μια επανάληψη της κίνησης της Λιθουανίας με το Kαλίνινγκραντ…

Δηλώνουν ότι τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται από το Svalbard «Ενισχύουν την ρωσική πολεμική μηχανή να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία» και απέκλεισαν από τροφές, καύσιμα και μηχανήματα τα χωριά.

Δημοσίευση στα Social Media