ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παίδων «Αγία Σοφία»: SOS από 700 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που υπομεταγγίζονται!

1 min read

Η αιμοδοσία του νοσοκομείου αρνείται να χορηγήσει στους πάσχοντες τις φιάλες που έχουν δοθεί για λογαριασμό τους από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό

Την ώρα που Υπουργείο Υγείας και διοικητές νοσοκομείων ασχολούνται μόνο με το κυνήγι των ανεμβολίαστων και με το πώς θα βάλουμε παιδιά 5-12 ετών να κάνουν ένα εμβόλιο που τους είναι τελείως άχρηστο, έως και επικίνδυνο, οι πραγματικές υπηρεσίες υγείας καταρρέουν και οι κανονικοί ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ίσως το πιο εμφατικό παράδειγμα είναι οι 700 πάσχοντες που μεταγγίζονται στις δυο κλινικές του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με ομόζυγο β-Μεσογειακή αναιμία.
Πρόκειται για τη σοβαρή μορφή της νόσου, στην οποία, λόγω της ατελούς αιμοποίησης, είναι απαραίτητες οι μόνιμες μεταγγίσεις αίματος.

Στη Μεσογειακή αναιμία (ή θαλασσαιμία) απαιτούνται δύο μονάδες αίματος, συνολικού όγκου 500-650 ml, κάθε 14 ημέρες περίπου. Αυτά υπό κανονικές συνθήκες και βάσει πρωτοκόλλου για τους αιματολογικούς ασθενείς. Φαίνεται, όμως, ότι τα πρωτόκολλα είναι ιερά και απαραβίαστα μόνο για τον κινεζοϊό, ενώ όλοι οι άλλοι ασθενείς είναι αδιάφοροι, έως και ενοχλητικοί, για το υπουργείο και τους «επιστήμονες».

Στην περίπτωση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι ελλείψεις αίματος είναι ενδημικό φαινόμενο, παρουσιάζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης, αλλά είναι πάντα εκεί, μια που κανείς υπεύθυνος δεν ασχολείται πραγματικά με το πρόβλημα, ούτε έχει καταστεί δυνατή η κεντρική διαχείριση του αίματος στην Ελλάδα, κάτι που εξαγγέλλεται σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ουδέποτε υλοποιείται.

Η έλλειψη αίματος κάθε χρόνο εμφανίζεται τις περιόδους που μειώνονται οι εθελοντές αιμοδότες (διακοπές Αυγούστου και Χριστουγέννων), και συμβαίνει πάντα στο Παίδων και σε κάποιο βαθμό και στα άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχουν μεταγγιζόμενοι, και αναγκάζει τους θαλασσαιμικούς να φέρνουν αιμοδότες από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον τους, προκειμένου να μεταγγιστούν κανονικά με τις δύο φιάλες αίματος που είναι απαραίτητες.

paidon agia sofia

Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει φιάλες αίματος

Σε αντίθετη περίπτωση, η αιμοδοσία τους μεταγγίζει με μία φιάλη, με το 40-50% της απαιτούμενης ποσότητας, με αποτέλεσμα να πρέπει να επαναληφθεί η μετάγγιση σε μία εβδομάδα το πολύ, αντί των κανονικών 14-16 ημερών. Με αυτήν την πάγια τακτική του Παίδων, στα όρια του εκβιασμού και, μάλιστα, σε βάρος ευπαθών ατόμων, μέχρι φέτος το καλοκαίρι διατηρείτο μια ισορροπία στις μονάδες μεσογειακής αναιμίας, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις 300 με 450 φιάλες αίματος που στέλνει τακτικά ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός, αποκλειστικά για τις ανάγκες της Μεσογειακής αναιμίας.

Από την έρευνά μας και από τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, διαπιστώσαμε ότι, ενώ ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός μάς δίνει περίπου 25.000 μονάδες αίματος ετησίως, οι οποίες πηγαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στους θαλασσαιμικούς, το πρόβλημα της έλλειψης αίματος παραμένει αμείωτο. Όπως μάθαμε, μάλιστα, οι ποσότητες της Ελβετίας μειώθηκαν κατά 50% επί κυβέρνησης Σαμαρά, για λόγους κόστους. Διαπιστώσαμε, επιπλέον, ότι αυτό το επιπλέον κόστος, μεταφοράς και διαχείρισης των ελβετικών φιαλών ήταν… 4.000.000 ευρώ!

Το φετινό καλοκαίρι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση χειροτέρεψε κι άλλο. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα, δηλαδή για δύο μήνες σχεδόν, η αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αρνείται να χορηγήσει στους πάσχοντες τις φιάλες που έχουν δοθεί για λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα το σύνολο των 700 ασθενών να υπομεταγγίζεται, να αναγκάζεται να έρχεται στο νοσοκομείο δυο φορές την εβδομάδα και οι κλινικές να διαχειρίζονται διπλάσιο όγκο ασθενών, οι οποίοι συνωστίζονται αναπόφευκτα, με τον αντίστοιχο κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού.

Δηλαδή, ακριβώς τα αντίθετα από όσα συνιστά η επιτροπή για τον ιό. Αν υποθέσουμε ότι οι «ειδικοί» ενδιαφέρονται όντως για την υγεία και την ασφάλεια των ευπαθών συμπολιτών μας, εδώ γιατί δεν παρεμβαίνουν;

Αναβολές μεταγγίσεων και άρνηση στην αναγκαία θεραπεία

Από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η κατάσταση χειροτέρευσε και άλλο, εξαιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου. Έτσι, έχουμε πια αναβολές μεταγγίσεων, ουσιαστικά άρνηση στη φροντίδα υγείας και στην αναγκαία θεραπεία. Στην Ελλάδα του 2021, Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζονται με αυτόν τον αχαρακτήριστο τρόπο, εν μέσω γενικής αδιαφορίας και απραξίας από τους αρμοδίους. Μεταγγιζόμενοι στις δυο κλινικές του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», έχουν ήδη ή ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, κατά αυτών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, και αναμένονται και περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Όπως μας ανέφερε δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, «πέρα από τους προφανείς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, από την ανεπαρκή ποσότητα αίματος και την ταλαιπωρία τους, ψυχική και σωματική, έχουμε συστηματική παραβίαση του Ν.2071/92 για τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούςΤο, δε, Υπουργείο Υγείας, παρότι γνωρίζει το πρόβλημα, δεν έχει πράξει το παραμικρό προς επίλυσή του, ενώ έχει αγνοήσει και τις εκκλήσεις του συλλόγου των ασθενών και των ιατρών τους

Οι ίδιοι οι θαλασσαιμικοί δεν μπορούν πλέον να κάνουν κάτι περισσότερο, έχουν φέρει πλήθος αιμοδοτών και δεν παίρνουν αυτές τις μονάδες αίματος. Πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι οποίες με τη πρόσφατη διαμορφωθείσα νομοθεσία λόγω του κορωνοϊού είναι και ποινικές πιακαθώς, εάν λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στη Μονάδα Μ.Α. του “Αγία Σοφία” θαλασσαιμικοί προσβληθούν από τον ιό, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, αντιμετωπίζουν κάθειρξη έως 10 έτη».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.