ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Steve Hanke: Ο πληθωρισμός της Τουρκίας στο 137%

1 min read

Ο Steve Hanke καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς λέει ότι ο Ερντογάν “ονειρεύεται” όταν λέει ότι θα ρίξει τον πληθωρισμό στο 4%

Ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, επέκρινε τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο τελευταίος δεσμεύτηκε να μειώσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας στο 4%. 

“Πρέπει να ονειρεύεται. Σήμερα, μετρώ τον πληθωρισμό της Τουρκίας στο 137,76%/έτος, περισσότερο από 6 φορές πάνω από το ψεύτικο επίσημο επιτόκιο. Στον πραγματικό κόσμο, τα επιτόκια ακολουθούν τον πληθωρισμό”, έγραψε ο Χάνκε στο Twitter.

Ο Ερντογάν υπερασπίζεται σθεναρά την αντισυμβατική υπόθεσή του ότι η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό. 

Για άλλη μια φορά στις 19 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την οικονομική του πολιτική και παρομοίασε την αστάθεια του νομίσματος με επιθέσεις στην οικονομία της χώρας που έχουν τις ρίζες τους στις πανεθνικές διαδηλώσεις του 2013, που ξεκίνησαν στο πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης για την πρόσβαση στον χώρο πρασίνου.

Υπό την πίεση του προέδρου, η Κεντρική Τράπεζα μειώνει συνεχώς τα επιτόκια, πρακτική που έστειλε τη λίρα μέχρι και το 18,4 έναντι του δολαρίου, πριν ο Ερντογάν ανακοινώσει τη δημιουργία μηχανισμού προστασίας των καταθέσεων σε λίρα, που ώθησε σε ραγδαία άνοδο το τουρκικό νόμισμα.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21% τον περασμένο μήνα και αναμένεται να περάσει το 30% το επόμενο έτος.

Εις μάτην ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να μπει στην TurkStat, για να αποδείξει ότι ο πληθωρισμός που ανακοινώνεται είναι ψεύτικος, αλλά δεν του επετράπη η είσοδος.

Την ίδια στιγμή ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι ο πραγματικός πληθωρισμός της Τουρκίας ανέρχεται στο 60%, πράγμα που η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τις πωλήσεις και να αντιμετωπίσει τις “ανθυγιεινές” τιμές, η κεντρική τράπεζα παρέμβει έξι φορές αυτόν τον μήνα. Οι υπολογισμοί των τραπεζιτών δείχνουν ότι έχει πουλήσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια από τα ήδη εξαντλημένα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.