ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παγκόσμιες εξελίξεις: Νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα & νόμισμα ανακοίνωσαν Κίνα-Ρωσία – Σταματούν οι αποπληρωμές χρεών σε δολάρια! 

1 min read

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Παγκόσμιες εξελίξεις σηματοδοτεί η ανακοίνωση του νέου ευρασιατικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την Κίνα όπως είχε ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό τοήδη από τις 19/4 πως θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Αυτό ξεκίνησε σήμερα.  Και πλέον οι εξελίξεις κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η Κίνα ανακοίνωσε την δημιουργία του “ΔΝΤ Ευρασίας” και ο Β.Πούτιν ανακοίνωσε την δημιουργία νέου νομίσματος. Μάλιστα οι υπό ένταξη χώρες στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρασίας δεν θα έχουν κανένα λόγο να αποπληρώσουν τα χρέη που έκαναν σε δολάρια ή ευρώ!

Συνεπώς, έρχεται μεγάλη τορπίλη σε δολάριο και ευρώ. Ο Β.Πούτιν συμπλήρωσε πως ετοιμάζεται το νέο νόμισμα και θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.

Το ΔΝΤ Ευρασίας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δημιουργεί ένα αποθεματικό γιουάν με άλλα πέντε κράτη σε συνεργασία με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών για να ανταγωνιστεί το δολάριο και να στηρίξει άλλες οικονομίες που αντιμετωπίζουν αστάθεια

Πρόκειται για το ΔΝΤ της Ευρασίας, σε πρώτη φάση με την συμμετοχή χωρών όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και η Χιλή, που θα συνεισφέρουν η καθεμία από 15 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2,2 δις δολάρια), προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, στην περίπτωση που το χρειαστούν.

Η ανακοίνωση έγινε από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας – και ήλθε σε συνέχεια της δημοσιοποίησης την περασμένη εβδομάδα του σινο-ρωσικού σχεδίου από τον ίδιο τον Β.Πούτιν για την δημιουργία του «αντι-δολαρίου» για τις διεθνείς συναλλαγές, με τη συμμετοχή χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

«Όταν χρειάζονται ρευστότητα, οι συμμετέχουσες κεντρικές τράπεζες όχι μόνο θα μπορούν να αντλούν από τις συνεισφορές τους, αλλά θα έχουν επίσης πρόσβαση σε πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ενός παραθύρου ρευστότητας με εξασφάλιση», ανέφερε η τράπεζα.

Σύμφωνα με την αναφορά, τα κεφάλαια θα αποθηκευτούν στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο μήνα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας – τα μεγαλύτερα στον κόσμο – αυξήθηκαν για πρώτη φορά το 2022, δείχνουν τα κρατικά στοιχεία. Τα αποθέματα της χώρας αυξήθηκαν κατά 80,6 δισεκατομμύρια δολάρια φτάνοντας τα 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Nέο νόμισμα – Δηλώσεις Β.Πούτιν

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ειδικοί εργάζονται επί του παρόντος για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος διεθνών πληρωμών. Οι χώρες του οργανισμού μπορούν να συνδεθούν με το ρωσικό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, το οποίο, μαζί με την περαιτέρω διανομή της κάρτας Mir, θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής βάσης των BRICS.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι ο εμπορικός τζίρος της Ρωσίας με τις χώρες της «πεντάδας» το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, φτάνοντας τα 45 δισ. δολάρια.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε ότι το νέο αποθεματικό νόμισμα θα βασίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων από τα μέλη του ομίλου BRICS: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

«Το θέμα της δημιουργίας του διεθνούς αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας είναι υπό εξέταση», δήλωσε ο Πούτιν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των BRICS.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε ανοιχτά με όλους τους δίκαιους εταίρους».

O επικεφαλής αγορών της ING, Κρις Τέρνερ σχολίασε:

«Αυτή είναι μια κίνηση για την αντιμετώπιση της αντιληπτής ηγεμονίας του ΔΝΤ από τις ΗΠΑ.

Θα επιτρέψει στους BRICS να οικοδομήσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής και νομισματική μονάδα εντός αυτής της σφαίρας».

Η κίνηση της Ρωσίας έρχεται μετά τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο της Ουκρανίας, εκτός από την απομάκρυνση της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιορίζοντας την πρόσβαση στα δολάρια της και ασκώντας πίεση στην οικονομία της.

“Η ταχύτητα με την οποία τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις στα ρωσικά αποθέματα FX (πάγωμα περίπου στο μισό) αναμφίβολα συγκλόνισε τις ρωσικές αρχές”, δήλωσε ο Turner της ING.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ουσιαστικά παραδέχτηκε τόσα πολλά, και αναμφίβολα ορισμένα έθνη των BRICS – ειδικά η Κίνα – παρατήρησαν την ταχύτητα και τη μυστικότητα με την οποία κινήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Αυτές οι κυρώσεις πιθανότατα ενθάρρυναν τη Μόσχα και το Πεκίνο να εργαστούν για μια εναλλακτική λύση στο διεθνές αποθεματικό του ΔΝΤ, είπε ο Turner.

Μια πιθανότητα είναι ότι το νόμισμα του καλαθιού BRICS θα μπορούσε να προσελκύσει τα αποθεματικά όχι μόνο των μελών του ομίλου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται ήδη στο εύρος της επιρροής τους, πρότεινε. Αυτά περιλαμβάνουν έθνη στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Kαι αυτό είναι το μείζον πρόβλημα για τις ΗΠΑ και το δολάριο.

Πηγή WarNews247

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.