ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παγκόσμια Τράπεζα: Η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα χρειαστεί μίνιμουμ 5 χρόνια

1 min read

Μη εφικτή είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα–, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εκτιμά πως για να υπάρξουν επαρκείς εναλλακτικές θα χρειαστεί να περάσει διάστημα άνω των πέντε ετών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, David Malpass, «οι αγορές προεξοφλούν πως πρέπει να παρέλθει χρονικό ορίζοντα πενταετίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ενώ αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, που…. υπάρχουν – αρκεί να υπάρξει η ανάλογη κινητοποίηση.
Επομένως, είναι σημαντικό να λάβουν χώρα, τάχιστα, αλλαγές».
Μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά και πριν από αυτήν, η υψηλή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο αγωγών ήταν πηγή ανησυχίας, και οι χώρες προσπαθούσαν να αγοράσουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να εξασφαλίσουν τις προμήθειες του χειμώνα, με τα αποθέματα να μην επαρκούν για την κάλυψη -έστω- των συμβατικών υποχρεώσεων.
«Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν πιέσεις, καθώς μάλιστα το LNG έρχεται με πλοία των ΗΠΑ στην Ευρώπη» δήλωσε ο Malpass της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Λίγο πριν ο Putin εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, το Κατάρ είπε ότι θα μπορούσε να εκτρέψει μόνο το 10-15% των συμβολαίων φορτίου LNG σε άλλους προορισμούς αυτήν τη στιγμή.
Επομένως, η αντικατάσταση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα είναι «σχεδόν αδύνατη» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ενώ λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποφύγουν πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές της αμερικανικής βενζίνης με κυρώσεις, η Γερμανία, για παράδειγμα, έκανε μια μεγάλη ανατροπή στην ενεργειακή της πολιτική την Κυριακή: θα υποστηρίξει την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών εισαγωγής LNG χωρίς να αφήνει καμία πηγή ενέργειας –ούτε καν άνθρακα ή πυρηνικό– εκτός τραπεζιού, καθώς τώρα θα προσπαθήσει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από έναν προμηθευτή.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.