ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παγκόσμια ανησυχία: Ο Τραμπ, η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και τζιχάντ από την Αλ Κάιντα

1 min read

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η σημερινή εξαγγελθείσα μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, διατείνεται ότι με την απόφασή του αυτή εφάρμοσε δεσμεύσεις που είχαν γίνει βάσει αμερικανικών νομοθετημάτων και από προκατόχους του πριν από δεκαετίες.

Μέσω βίντεο ο Τραμπ στα εγκαίνια της πρεσβείας

Μέσω βίντεο θα «παρευρεθεί» τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την οποία αναγνώρισε μονομερώς ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Εξ όσων γνωρίζω, ο πρόεδρος θα απευθυνθεί στους προσκεκλημένους μέσω βίντεο» είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν θα είναι ζωντανή η μετάδοση ή αν το μήνυμα του Τραμπ θα μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων.

Παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και των Παλαιστινίων, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν την Δευτέρα στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας.

Ο Τραμπ είχε εκφράσει αρχικά την επιθυμία του να παραστεί στην τελετή αλλά τελικά αποφασίστηκε να τον εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, ο οποίος θα συνοδεύεται από την κόρη του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, και τον σύζυγό της, τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ.

«Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι και ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός» πρόσθεσε ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Τελ Αβίβ.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα καλεί σε τζιχάντ

Κάλεσμα σε τζιχάντ κατά των ΗΠΑ απηύθυνε στους μουσουλμάνους ο ηγέτης της Αλ Κάιντα με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Σ’ ένα πεντάλεπτο βίντεο με τον τίτλο «Και το Τελ Αβίβ είναι γη των μουσουλμάνων» ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, είπε ότι η απόφαση του Τραμπ για την πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις κι η πολιτική «κατευνασμού» διέψευσαν τις προσδοκίες των Παλαιστινίων. Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, κατηγορώντας την ότι «ξεπουλά» την Παλαιστίνη και κάλεσε τους οπαδούς της Αλ Κάιντα να πάρουν τα όπλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «ήταν ξεκάθαρος κι αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπό της σύγχρονης σταυροφορίας, όπου δεν αρκεί η πολιτική κατευνασμού απέναντί τους, παρά μόνον η αντίσταση και το τζιχάντ», είπε ο Ζαουάχρι, προσθέτοντας ότι ο Μπιν Λάντεν είχε κηρύξει τις ΗΠΑ «πρώτιστο εχθρό των μουσουλμάνων κι ορκίστηκε ότι δεν θα νιώσουν ποτέ ασφάλεια, μέχρις ότου η ασφάλεια αυτή γίνει πραγματικότητα και στην Παλαιστίνη κι όλοι οι στρατοί των απίστων εγκαταλείψουν τη γη του Μωάμεθ».

Στο μήνυμά του ο Αιγύπτιος ηγέτης της Αλ Κάιντα υποστηρίζει ακόμη ότι όλες οι μουσουλμανικές χώρες έχουν αναγνωρίσει στην πράξη το Ισραήλ, καθώς έχουν υπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καλεί να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών-μελών του, συμπεριλαμβανόμενου του Ισραήλ.

«Πολλές (χώρες) έχουν ακόμη αποκαταστήσει δημόσια ή μυστικά σχέσεις με το Ισραήλ κι έχουν δεχτεί το Τελ Αβίβ ή η Δυτική Ιερουσαλήμ να αποτελούν την πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρότι πρόκειται για μουσουλμανική γη που δεν μπορεί να εκχωρηθεί στους Εβραίους», υποστηρίζει ο Ζαουάχρι στο μήνυμά του, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί η ισλαμιστική οργάνωση.

Μέχρι στιγμής η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει επαληθευτεί.

Το πιο πρόσφατο μήνυμα του Ζαουάχρι είχε δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο, όταν είχε προτρέψει τους Αιγύπτιους να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας, λίγο πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επανεξελέγη, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, στην προεδρία για δεύτερη θητεία.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.