ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ουκρανία: Ανθρωπιστικός όλεθρος Μια Ελλάδα χωρίς ρεύμα, νερό και πολικές θερμοκρασίες

1 min read

Χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται και την Παρασκευή εκατομμύρια Ουκρανοί μετά τις πιο καταστροφικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση καλεί τους κατοίκους να προετοιμάζονται για περαιτέρω επιθέσεις και να προμηθεύονται νερότρόφιμα και ζεστά ρούχα.

Η Μόσχα λέει ότι οι επιθέσεις στις βασικές υποδομές της Ουκρανίας είναι στρατιωτικά νόμιμες και ότι το Κίεβο μπορεί να τερματίσει τα δεινά του λαού του αν υποχωρήσει στις ρωσικές απαιτήσεις. Η Ουκρανία, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις που αποσκοπούν στη δυστυχία των πολιτών αποτελούν έγκλημα πολέμου.

«Μαζί υπομείναμε εννέα μήνες πολέμου πλήρους κλίμακας και η Ρωσία δεν βρήκε και δεν θα βρει τρόπο να μας διαλύσει», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Ρωσία πλήττει το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο μακριά από τα μέτωπα του 9μηνου πολέμου με καταιγισμούς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς περίπου μία φορά την εβδομάδα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ουκρανία, Ηλεκτρικό ρεύμα

Οι επιθέσεις της Τετάρτης προκάλεσαν τις χειρότερες ζημιές μέχρι στιγμής, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό ή θέρμανση, ενώ οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα έχουν πέσει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Σχεδόν 48 ώρες μετά τις επιθέσεις, ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου Ukrenergo δήλωσε ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 30% για να καλύψει τη ζήτηση.

«Προτεραιότητα δόθηκε στις κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής σε όλες τις περιοχές: λεβητοστάσια, σταθμοί διανομής φυσικού αερίου, παροχή νερού, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι δημόσιες ηλεκτρικές μεταφορές λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές», ανέφερε.

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία λειτουργούσαν τώρα, ανέφερε, δύο ημέρες αφότου οι επιθέσεις ανάγκασαν την Ουκρανία να τους κλείσει όλους για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, δημιουργώντας αυτό που το Κίεβο είχε χαρακτηρίσει κίνδυνο ατομικής καταστροφής.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Χερσώνα, τη νότια ουκρανική πόλη που εγκατέλειψε νωρίτερα αυτό το μήνα. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση την Πέμπτη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σκοτεινή κηλίδα η Ουκρανία από το διάστημα

Βλέποντας από το διάστημα, η Ουκρανία μοιάζει με μια σκοτεινή κηλίδα στον πλανήτη τη νύχτα.

Η Ρωσία επιμένει ότι δεν στοχεύει αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου. Διεθνείς αξιωματούχοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι αυτό είναι δύσκολο να ισχύει με τις επιθέσεις σε όλη τη χώρα εναντίον πολιτικών υποδομών.

«Εκατομμύρια άνθρωποι βυθίζονται σε ακραίες δυσκολίες και τρομακτικές συνθήκες ζωής από αυτά τα πλήγματα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Στο σύνολό τους, αυτό εγείρει σοβαρά προβλήματα βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο απαιτεί ένα συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό πλεονέκτημα για κάθε αντικείμενο που δέχεται επίθεση».

Ο Nigel Povoas, επικεφαλής εισαγγελέας με ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που συνδράμει τους Ουκρανούς ερευνητές εγκλημάτων πολέμου, δήλωσε ότι τα πλήγματα «επικεντρώθηκαν στην εξάλειψη υποδομών ζωτικής σημασίας για τα μέσα επιβίωσης των πολιτών, όπως η θέρμανση, το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ιατρικές εγκαταστάσεις».

«Κάθε κύμα επιθέσεων τείνει να ενισχύει τη δύναμη των ισχυρισμών για σοβαρές εγκληματικές πράξεις που διατυπώνονται εναντίον του Κρεμλίνου. Ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν πολύ λίγη, αν όχι καμία, σχέση με στρατιωτικούς στόχους», δήλωσε στο Reuters.

«Αντίθετα, ότι αντικατοπτρίζουν μια εγκληματική πρόθεση να προκαλέσουν εκτεταμένο τρόμο, μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική δυστυχία και θάνατο, ιδιαίτερα στους ευάλωτους, ώστε να εξαναγκάσουν τον ουκρανικό λαό σε υποταγή».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διέταξε την εισβολή και έχει καλέσει εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους στην πρώτη κινητοποίηση της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποίησε τηλεοπτική συνάντηση με τις μητέρες των στρατιωτών την Παρασκευή, επαινώντας τις για τις θυσίες των γιων τους.

«Θα ήθελα να ξέρετε ότι, εγώ προσωπικά, και ολόκληρη η ηγεσία της χώρας – μοιραζόμαστε τον πόνο σας», είπε ο Πούτιν, καθισμένος με τις μητέρες γύρω από ένα τραπέζι με τσάι, κέικ και μπολ με φρέσκα φρούτα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επισκέφθηκε την Ουκρανία και υποσχέθηκε εκατομμύρια λίρες για περαιτέρω στήριξη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του την Παρασκευή.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο ταξίδι του, καταδίκασε τη Ρωσία για τις «βάναυσες επιθέσεις» της εναντίον αμάχων, νοσοκομείων και ενεργειακών υποδομών.

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του Κιέβου της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ICMP) με έδρα τη Χάγη.

Ο διευθυντής του προγράμματος της ICMP για την Ευρώπη, Μάθιου Χόλιντέι, δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές πόσοι άνθρωποι είχαν μεταφερθεί βίαια, βρίσκονταν υπό κράτηση στη Ρωσία, ήταν ζωντανοί και είχαν χωριστεί από μέλη της οικογένειάς τους ή είχαν πεθάνει και είχαν θαφτεί σε αυτοσχέδιους τάφους.

Ουκρανία, Ηλεκτρικό Ρεύμα

Στη Χερσώνα, που ανακαταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις αυτόν τον μήνα, η Άννα Βοσκομποϊνίκ, μια γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι, κρατούσε βοήθεια που έλαβε σε ένα κατάμεστο σημείο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ψάχνει εδώ και τρεις μήνες τον γιο της, Ολεξέι, 38 ετών, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά τη σύλληψή του σε ρωσικό σημείο ελέγχου.

«Πού είναι τώρα; Δεν ξέρω. Θα πήγαινα μέχρι την άκρη του κόσμου για να μάθω. Είναι ο μοναχογιός μου. Ήταν πάντα κοντά μου. Τώρα…» είπε.

Η Ρωσία λέει ότι ξεκίνησε την επιχείρησή της στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους. Το Κίεβο μιλά για απρόκλητο επιθετικό πόλεμο, αντανακλώντας αυτό που θεωρεί ως κακία προς τους Ουκρανούς που χρονολογείται από τη σοβιετική και αυτοκρατορική εποχή.

Αυτή την εβδομάδα, οι Ουκρανοί θα γιορτάσουν την 90ή επέτειο του Ολοντόμορ, ενός τεχνητού λιμού κατά τον οποίο εκατομμύρια Ουκρανοί πέθαναν από την πείνα ενώ η Σοβιετική Ένωση εξήγαγε τρόφιμα.

Ουκρανία, Ηλεκτρικό Ρεύμα

Πούτιν: Θα πετύχουμε τους στόχους μας

Η Ρωσία «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με μητέρες Ρώσων στρατιωτών και επίστρατων που πολεμούν στην Ουκρανία. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Πούτιν επιτέθηκε σε «εχθρούς στον τομέα της πληροφόρησης» που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδιώκουν να «υποτιμήσουν, να απαξιώσουν» τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας και θα τους πετύχουμε», τόνισε.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.