ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ως εκπρόσωπος του Α.Τσίπρα πηγαίνει στην Άγκυρα ο Αμερικανός πρέσβης Τ.Πάιατ για συνομιλίες με Τίλερσον-Ερντογάν

1 min read

Προβληματίζει το γεγονός ότι η πρόσφατη κρίση στα Ίμια έλαβε χώρα δεκαπέντε ημέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τ.Πάιατ περί φοβίας του «για ατύχημα» στο Αιγαίο και ότι «η Ελλάδα διασώζεται από την Τουρκία λόγω των ΗΠΑ» αφού «υπάρχει “γεωστρατηγική” ασυμμετρία στην ισχύ των δύο χωρών» 

Ο Αμερικανός πρεσβευτής πηγαίνει στην Άγκυρα επί της ουσίας ως εκπρόσωπος του ίδιου του Α.Τσίπρα.

Σε αμηχανία είναι πλέον η κυβέρνηση για το πως θα αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα καθώς στο προ τριημέρου επεισόδιο η Άγκυρα επεδίωξε να υπάρξουν νεκροί από την ελληνική πλευρά που σημαίνει ότι:

Δεν την ενδιαφέρουν οι συνέπειες αφού ξέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ή φοβάται να απαντήσει ισοδύναμα.

Το pronews.gr είναι το πρώτο μέσο που αποκάλυψε την αμερικανική παρέμβαση για να αποκλιμακωθεί η κρίση που η Τουρκία προκάλεσε στα Ίμια όταν όλοι άλλοι έβλεπαν… πολέμους.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Άγκυρα καθώς σήμερα επισκέπτεται την τουρκική πρωτεύουσα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρέξ Τίλερμαν ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με κεντρικά θέματα συζήτησης τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση στα Ίμια, την τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν και την αγορά των S-400 η οποία θα ακολουθηθεί και από δεύτερη παρτίδα συστοιχιών όπως αποκάλυψε χθες το pronews.gr

Ως προς τα ελληνοτουρκικά αρκεί να σημειώσουμε ότι στην Άγκυρα θα μεταβεί και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ θα ταξιδέψει στην Άγκυρα το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου για διαβουλεύσεις με τον κ. Τίλερσον, τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και περιφερειακούς ομολόγους του «για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική μας».

Η πρεσβεία διευκρινίζει πάντως για τις επαφές του κ. Πάιατ ότι «σε αντίθεση με δημοσιεύματα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Βέβαια ουδείς το πιστεύει αυτό καθώς η συνάντηση δεν χρειάζεται να είναι επίσημη. Ο Πάιατ άλλωστε πάει στην Άγκυρα για δύο λόγους:

Πρώτον για να ενημερώσει προσωπικά τον Ρεξ Τίλερσον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά αλλά και για να επιβεβαιώσει σημειολογικά αυτό που είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει “γεωστρατηγική” ασυμμετρία στην ισχύ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», εννοώντας ότι η Τουρκία είναι πολύ ισχυρότερη, αλλά ότι η Ελλάδα… διασώζεται (ναι, έτσι ακριβώς το είπε!) από την στενή συμμαχική σχέση που έχει με τις ΗΠΑ!

Δυστυχώς όμως επιβεβαιώθηκε από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση η οποία στα πλαίσια του αγκυλωτικού ιδεολογικού «πασιφικισμού» που την διακατέχει, ζήτησε την επέμβαση του αμερικανικού παράγοντα και επέλεξε να μην απαντήσει στην τουρκική δολοφονική ενέργεια ούτε καν λεκτικώς.

Έτσι πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» ο Αμερικανός πρεσβευτής «δικαιώθηκε»

Είχε μάλιστα πει στην προ δεκαπενθημέρου συνέντευξη ότι:

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα» τονίζει. Και προσθέτει: «Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας»

«Βουλωμένο» γράμμα διάβασε ο πρεσβευτής, μήπως τελικά οι ΗΠΑ γνώριζαν κάτι;

Τη ίδια στιγμή σε μία κίνηση στήριξης του Λιμενικού, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οριογραμμή, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα (στις 10 το πρωί) το θάλαμο επιχειρήσεων στο υπουργείο Ναυτιλίας και δεν πάει στο ΥΠΕΘΑ για να δείξει ότι «δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση».

Βέβαια θα θέλαμε να ξέραμε αν θρηνούσαμε νεκρούς τότε πως θα χαρακτήριζε την «κατάστασή» μας με την Τουρκία, αλλά ευτυχώς το ερώτημα είναι ρητορικό…

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.