ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Όρμπαν, Λεπέν πανηγυρίζουν για το «σκάνδαλο με τις βαλίτσες» του Κατάρ

1 min read

Το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκάλυψαν οι βελγικές αρχές, στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί και πρόσωπα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, έχει κλονίσει τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάμεσα στις σοβαρότατες συνέπειες που ενδέχεται να έχει για τον «πυλώνα» της δημοκρατίας στη γηραιά ήπειρο, το σκάνδαλο, σύμφωνα με το Politico, θα μπορούσε να μετατραπεί σε «πολιτικό όπλο» από τους ακροδεξιούς ηγέτες.

Καθώς το σκάνδαλο που κατακλύζει τις Βρυξέλλες έχει «παγηδεύσει» ανώτερο στέλεχος της κεντροαριστεράς, οι ηγέτες της ακροδεξιάς ετοιμάζονται ενδεχομένως για «επίθεση» εναντίον ενός κατεστημένου υπέρ της ΕΕ, που έχει προεδρεύσει της διαφθοράς, ενώ την ίδια ώρα τους έκανε διαλέξεις για το πώς να διοικούν τις χώρες τους.

Από τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, οι ακροδεξιοί μπορεί να επιδιώξουν να μετατρέψουν το σκάνδαλο σε μοχλό για τις διαμάχες του κράτους δικαίου με τις Βρυξέλλες ενόψει των εκλογών του 2024.

Τι και αν κατηγορούνται ότι καταπιέζουν μειονότητες και διατηρούν δεσμούς με ξένα αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, τα δεδομένα θα μπορούσαν να τους ευνοήσουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.

«Τρολλάρουν» ΕΕ και κράτος δικαίου

«Μας έσυραν στη λάσπη για ένα εντελώς διαφανές και νόμιμο δάνειο από μια τσέχικη ρωσική τράπεζα», έγραψε στο Twitter η Λεπέν, αναφερόμενη σε δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε το κόμμα της το 2014. «Ταυτόχρονα, το Κατάρ παρέδιδε βαλίτσες γεμάτες μετρητά σε όλους αυτούς που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο «στρατόπεδο των καλών».

Στην Ουγγαρία, ο Όρμπαν, που βρίσκεται σε μάχη με την ΕΕ για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, χλεύασε την ΕΕ σε ένα tweet του, γράφοντας ότι «το Κοινοβούλιο ανησυχεί σοβαρά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία», παραθέτοντας μια φωτογραφία διάφορων ηγετών να γελούν.

Οι Πολωνοί νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο βρίσκεται επίσης σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες για τον ίδιο λόγο, τόνισαν ότι η Εύα Καϊλή ήταν έντονη επικριτής της χώρας τους.

«Ερώτημα: Πού είναι το πρόβλημα με το κράτος δικαίου; Στην Πολωνία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;». δήλωσε ο Dominik Tarczyński, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος πολωνικού κόμματος.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι διαφανές όργανο και η υποστήριξη προς τους Σοσιαλιστές όπως η Καϊλή εκθέτει τις αξίες του Κοινοβουλίου και γελοιοποιεί το θεσμικό αυτό όργανο της ΕΕ», δήλωσε ο Bogdan Rzońca, άλλος βουλευτής του PiS.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λατρεύει να δίνει μαθήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δίνει μαθήματα στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, ακόμα και στη Frontex. Καλύτερα να αρχίσει να καθαρίζει πρώτα το σπίτι της», δήλωσε ο Philippe Olivier, ευρωβουλευτής του National Rally και στενός συνεργάτης της Le Pen.

Οι κατηγορίες περί υποκρισίας από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά ήρθαν καθώς η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε νέες εφόδους την Τρίτη, σφραγίζοντας περισσότερα γραφεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Καϊλή και ο Ιταλός σύντροφός της, Φρατσέσκο Τζόρτζι, προφυλακίστηκαν την Τετάρτη (14/12) με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Εν το μεταξύ, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και της προέδρου του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, δεσμεύτηκαν να πατάξουν τη διαφθορά σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα οποία απασχολούν περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

Λιγότερο από δύο χρόνια πριν οι ψηφοφόροι της ΕΕ κατευθυνθούν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, ο Olivier προέβλεψε πάντως, ότι το σκάνδαλο διαφθοράς θα έχει σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο και στη Γαλλία, όπου η Λεπέν έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών, όμως ηττήθηκε και στις δύο από τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.