ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οριστικό – Ουγγαρία και Πολωνία «σέρνουν» την ΕΕ στα δικαστήρια: «Δεν παραδίδουμε το κράτος δικαίου λόγω πανδημίας»

1 min read

Βουδαπέστη και Βαρσοβία έκαναν πράξη τις απειλές τους και σέρνουν τις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο τελευταίο επεισόδιο της σύγκρουσης με αφορμή το κράτος δικαίου.

Στα τέλη του περασμένου έτους το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο έφτασαν σε έναν συμβιβασμό επιτρέποντας το κόψιμο της χρηματοδότησης προς κράτη μέλη σε περιπτώσεις όπου παραβιάσεις του κράτους δικαίου επηρεάζουν σοβαρά τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Οι περικοπές αυτές μπορεί να προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ή από το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία, όμως, δύο χώρες που έχουν συγκρουστεί για το θέμα αυτό με τις Βρυξέλλες και περιμένουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα τις δικαιώσει ακυρώνοντας τον μηχανισμό αυτό.

«Η Αριστερά τράβηξε το σκοινί όταν εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ουγγαρίας εν μέσω πανδημίας. Αποκρούσαμε αυτή την επίθεση και καταφέραμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ουγγαρίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όμως δεν μπορούμε να κρατήσουμε με το ζόρι αυτή τη νομοθεσία» σχολίασε μέσω facebook η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Τζούντιτ Βάργκα.

Οι δύο χώρες έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι φωτογραφικό και αφορά μόνο την Ουγγαρία και την Πολωνία, καθώς οι θεσμοί της Ε.Ε. έχουν κατηγορήσει τις κυβερνήσεις τους για παραβίαση των δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου.

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έρχεται σήμερα, καθώς το ευρωκοινοβούλιο είχε προγραμματισμένη συζήτηση για τον συγκεκριμένο μηχανισμό με τους ευρωβουλευτές να καλούν την Κομισιόν να προχωρήσει άμεσα σε περικοπή της χρηματοδότησης.

Ο επίτροπος προϋπολογισμού της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν απάντησε ότι η Κομισιόν είναι προσανατολισμένη στην προστασία του κράτους δικαίου, αλλά θα περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.