ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οργισμένο το Κίεβο για την απόφαση της SpaceX του Έλον Μασκ να αποκλείσει  τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τη χρήση της δορυφορικής επικοινωνίας

1 min read

Οργισμένο το καθεστώς στο Κίεβο για την απόφαση της SpaceX του Έλον Μασκ να αποκλείσει  τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τη χρήση της δορυφορικής επικοινωνίας Starlink για επιθέσεις με drone κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη από την πρόεδρο της εταιρείας, Γκουίν Σότγουελ που δήλωσε ότι το Starlink που δίνει στην Ουκρανία δορυφορική πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν μπορεί και δεν θα μετατραπεί σε όπλο.

Έντονη ήταν η αντίδραση του… γνωστού διαβόητου συμβούλου του Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

«Ένας χρόνος ουκρανικής αντίστασης και οι εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν: είτε στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του δικαιώματος στην ελευθερίας είτε στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας και του “δικαιώματος” να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εκτάσεις» έγραψε ο Ποντόλιακ, προσθέτοντας ότι η SpaceX και η Σότγουελ πρέπει να επιλέξουν.

Και μάλλον η Space X επέλεξε, σε περίπτωση που δεν το κατάλαβε ο Ποντόλιακ.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του χιλιάδες δορυφορικά πιάτα Starlink. Ένα μέρος απ’ αυτά διατέθηκαν δωρεάν από την SpaceX. Άλλα εστάλησαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Η χρήση του Starlink για τον έλεγχο drone στη διάρκεια του πολέμου δεν ήταν «ποτέ» στα σχέδια της εταιρείας, δήλωσε η πρόεδρος της εταιρείας, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί το αξιοποιούν με τρόπους που αν και δεν είναι εσκεμμένοι, δεν περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε» τη δυνατότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί το Starlink για drone, δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και τα έχουμε κάνει» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς»

Η συμφωνία με το Κίεβο, είπε η πρόεδρος της SpaceX, αφορούσε τη χρήση του Starlink για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους, όπως η παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης σε νοσοκομεία, οικονομικά ιδρύματα και οικογένειες που επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή.

«Γνωρίζουμε ότι ο στρατός το χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του και αυτό είναι εντάξει» είπε. «Δεν ήταν όμως ποτέ πρόθεσή μας να χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς».

Μάλιστα, ερωτηθείσα σχετικά υποστήριξε ότι η ίδια δεν σκέφτηκε ότι το Starlink θα χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις. «Η ομάδα του Starlink μπορεί να το σκέφτηκε, δεν ξέρω. Πήραμε όμως το μάθημά μας γρήγορα».

Η Σότγουελ ρωτήθηκε στη συνέχεια αν οι περιορισμοί που επέβαλε η SpaceX ήταν αιτία των διακοπών στη λειτουργία του Starlink που αναφέρθηκαν πέρυσι. «Δεν θέλω να απαντήσω επειδή δεν είμαι σίγουρη ότι γνωρίζω την απάντηση» είπε.

Πάντως και τον Δεκέμβριο είχε ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του Ποντόλιακ και του Έλον Μασκ.

Τότε, ο ιδρυτής της SpaceX είχε προτείνει να παραχωρηθούν από την Ουκρανία εδάφη στη Ρωσία, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την ειρήνη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.