ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οργή Ρωσίας κατά Ισραήλ: «Θα πληρώσετε ακριβά το θάνατο των 15 στρατιωτών μας»

1 min read

Ρωσία | Ισραήλ: Εκτός ορίων οι σχέσεις Μόσχας – Ιερουσαλήμ μετά τη συντριβή ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους στις ακτές της Συρίας Έξαλλος ο Πούτιν με το Νετανιάχου – Οργισμένη επικοινωνία του Ρώσου υπουργός Άμυνας με τον Ισραηλινό ομόλογό του – Το περίεργο περιστατικό λίγο πριν από την «εξαφάνιση» του ρωσικού IL-20

Σε «τεντωμένο σχοινί» κινούνται πλέον οι σχέσεις Ρωσίας – Ισραήλ, στον απόηχο της συντριβής του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Ιllyushin (Il-20) ανοικτά της πόλης Λαττάκεια, στις ακτές της Συρίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, για την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου.

shoigu lieberman

Ο Σεργκέι Σόιγκου και ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν

Του μετέφερε τη θέση της Μόσχας για το περιστατικό, για το οποίο κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό. Όπως ανέφερε, ο κ. Σόιγκου, «οι Ισραηλινοί, χρησιμοποίησαν ως προστασία το ρωσικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από την αεροπορική άμυνα της Συρίας που ανταποκρινόταν εκείνη τη στιγμή στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή».

Ο Σόιγκου επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν ειδοποίησε τη Ρωσία για την επικείμενη επίθεση, έτσι ώστε να μπορέσει η Ρωσία να μετακινήσει το Il-20 εγκαίρως. Αντ’ αυτού, η προειδοποίηση ήρθε ένα λεπτό πριν απογειωθούν τα ισραηλινά F-16.

«Η ευθύνη για την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους και οι θάνατοι των μελών του πληρώματός του βρίσκονται ακριβώς στην ισραηλινή πλευρά», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού δεν ήταν σύμφωνες με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας, έτσι διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος, η Ρωσία είχε προβεί σε έντονο διπλωματικό διάβημα προς την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιρρίπτοντας άμεσα ευθύνες στην Ιερουσαλήμ για το περιστατικό

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, και τα 15 μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους σκοτώθηκαν κατά την πτώση του.
«Η ευθύνη για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών βαραίνει εξ ολοκλήρου την ισραηλινή πλευρά», ανέφεραν πηγές του ρωσικού ΥΠΕΞ στο δίκτυο Russia Today.

Η ρωσική πλευρά επιμένει πως το Ισραήλ, σκοπίμως δημιούργησε μια επικίνδυνη κατάσταση στην Λαττάκεια κοντά στην οποία βρίσκεται η ρωσική αεροπορική βάση, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί το αεροσκάφος Il-20.

Κατά τη Μόσχα, οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν για τις επιθέσεις μόλις ένα λεπτό πριν τις εξαπολύσουν. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει να συντάσσεται εν μέρει με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι ο συριακός στρατός κατέρριψε κατά λάθος το ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον είχε κάνει λόγο για κατάρριψη του κατασκοπευτικού αεροσκάφους Il-20 από πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το αεροσκάφος είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από τη Συρία, την στιγμή που ισραηλινές και γαλλικές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις σε στόχους στη Συρία.

Το περίεργο περιστατικό λίγο πριν από την «εξαφάνιση» του Il-20

Η κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και το Ισραήλ φαίνεται πως περιπλέκεται επικίνδυνα και σ’ αυτό φαίνεται πως συνετέλεσε η αναφορά του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι το βράδυ της Δευτέρας (17/09/2018), λίγο προτού συντριβεί το ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, πύραυλοι έπληξαν αποθήκες πυρομαχικών στην Λαττάκεια.

Σύμφωνα με το militaire.gr, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση αυτή, ωστόσο, το Παρατηρητήριο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν ο νεκροί είναι στρατιώτες ή μαχητές πολιτοφυλακών που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Εντοπίστηκαν δύο πτώματα», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντελραχμάν. «Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα τραυματίες, εκ των οποίων επτά Σύροι στρατιώτες», διευκρίνισε.

Τα πλήγματα είχαν στόχο «αποθήκες πυρομαχικών» του Ινστιτούτου Τεχνικών Βιομηχανιών, λίγο έξω από τη Λαττάκεια, προπύργιο του Άσαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Τα πυρά ήταν σφοδρά και διήρκεσαν σχεδόν μισή ώρα», πρόσθεσε.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν εκρήξεις. Συριακή στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Sana, διαβεβαίωσε ότι ενεργοποιήθηκε η αντιπυραυλική άμυνα «για να αναχαιτίσει τους εχθρικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.