ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΟΠΕΚΑ Πότε ανοίγει το Α21 για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού

1 min read

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα

Την 1η Μαρτίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newskamatero ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του newskamatero η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για περίπου 10 ημέρες και στη συνέχεια θα κλείσει προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι 31 Μαρτίου.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού του ΟΠΕΚΑ μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

1.Σε ποιους χορηγείται το επίδομα παιδιού;

Το επίδομα παιδιού χορηγείται κατόπιν αίτησης στις κατηγορίες προσώπων που αναφέρονται στην ερώτηση 28, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

2. Κάθε πότε υποβάλλω αίτηση επιδόματος παιδιού Α21;

H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet. Ο δικαιούχος σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

3. Υπέβαλα την αίτηση Α21 αλλά δεν φαίνεται Εγκεκριμένη. Αναφέρεται μόνον ότι είναι Υποβληθείσα. Πρέπει να κάνω κάτι;

Όχι, δεν απαιτείται επιπλέον ενέργεια, αρκεί η υποβολή της αίτησης. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του επιδόματος, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή εμφανίζεται το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχος του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».

4. Κατά τη δημιουργία της αίτησης Α21 επισύναψα δικαιολογητικά και μετά τον έλεγχο και αποθήκευσή της, στις επισημάνσεις γράφει: “Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ψηφιοποιημένου εγγράφου από τον ΟΠΕΚΑ”. Τι να κάνω; Να υποβάλω την αίτηση;

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο και για ποιό λόγο.

5. Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση;

Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στον χρόνο που ορίζεται στην ερώτηση (2). Τέκνο γεννημένο τον Δεκέμβριο τρέχοντος έτους δεν δικαιούται επίδομα το τρέχον έτος.

6. Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;

Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

7. Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21, το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε νέα.

8. Το παιδί μου τελείωσε το Λύκειο πέρυσι και το τρέχον έτος είναι φοιτητής ή σπουδαστής. Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο το τρέχον έτος για να λάβω το επίδομα;

Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους έναρξης σπουδών.

9. Παιδί που πήρε μεταγραφή εντός του τρέχοντος έτους θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο;

Τα παιδιά από μετεγγραφή θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός της προηγούμενης ακαδημαϊκής ταυτότητας καθώς και της νέας στα σχετικά πεδία της πλατφόρμας.

10. Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται το επίδομα;

Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. Το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους είναι η 31η Αυγούστου για τα τέκνα εκείνα που πήραν πτυχίο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και η 31η Δεκεμβρίου για εκείνα που πήραν πτυχίο από το μήνα Σεπτέμβριο και μετά.

11. Θεωρείται εξαρτώμενο παιδί άνω των 19 ετών το οποίο είναι μαθητής σε ΕΠΑ.Σ.ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ;

Όχι δεν θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

12. Η σύνταξη αναπηρίας που λαμβάνω προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα;

Η σύνταξη αναπηρίας προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ενώ τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν προσμετρώνται.

13. Είμαι πολίτης τρίτης χώρας και το έτος 2021 μου είχε χορηγηθεί το επίδομα παιδιού. Το 2022 θα συνεχίσω να το λαμβάνω ή θα απαιτηθεί να έχω 12ετή νόμιμη και μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα;

Εφόσον το προηγούμενο έτος λαμβάνατε το επίδομα παιδιού εξακολουθείτε να το λαμβάνετε με τις προϋποθέσεις που σας είχε χορηγηθεί και δεν απαιτείται 12ετής παραμονή στην Ελλάδα για να το λάβετε και το 2022.

14. Η άδεια παραμονής μου έληξε εντός του έτους και το επίδομα παιδιού διακόπηκε. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί η νέα άδεια διαμονής, έχετε τη δυνατότητα να επισυνάψετε την ισχύουσα άδεια διαμονής και το επίδομα παιδιού θα σας χορηγηθεί μόνον όταν ελεγχθεί από εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΟΠΕΚΑ. (Προσοχή: από την επισυναπτόμενη άδεια πρέπει να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και η διάρκεια της άδειας, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

15. Δεν δέχεται το σύστημα επισύναψη δικαιολογητικών. Τι μπορώ να κάνω;

Στις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών, το σύστημα προβάλλει ειδική επισήμανση. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.

16. Υπέβαλα την αίτηση Α21 και μου βγάζει επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Τι σημαίνει αυτό;

Ελέγξετε αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ε1 από τα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο Α21 και υποχρεούνται στην υποβολή της ή εφόσον έχουν υποβληθεί, ελέγξετε αν έχουν εκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ.

17. Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με το ΑΜΚΑ τους. Τι πρέπει να κάνω;

Σας εφιστούμε την προσοχή πως όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνον το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή/και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ, ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ.

Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.